Pelerinaj în Grecia și la Muntele Athos

Cu binecuvântarea Sanctității Sale, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 14 – 21 octombrie 2012, un grup de pelerini din Ungaria și România, condus de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, a efectuat un pelerinaj la mai multe biserici și mânăstiri din Grecia și de la Muntele Athos, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Primul obiectiv al pelerinilor români a fost vizitarea Mânăstirii „Sfânta Treime” din insula Eghina, ctitorită de Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, care îi adăpostește și Sfintele Sale Moaște. Aici, pelerinii au apreciat biserica nouă, deosebit de frumoasă, având hramul „Sfânta Treime” și s-au închinat la Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie, dar au avut ocazia să participe, a doua zi, și la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în biserica veche de Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolitul de Hidra, Spețes și Eghina, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. În cuvântul de învățătură adresat monahiilor și credincioșilor prezenți la slujbă, Preasfințitul Părinte Siluan le-a confirmat acestora evlavia mare de care Sfântul Nectarie se bucură în rândul Poporului Român, fiind așteptat cu multă bucurie și la București, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și ceilalți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi și a aniversării hramului Catedralei Patriarhale din acest an.

Cea de a doua zi a cuprins și vizitarea unor obiective culturale și istorice din Atena, între care enumerăm Catedrala Mitropolitană și Acropolele.

Partea a doua a pelerinajului, la fel ca și în anii trecuți, a avut în vedere Muntele Athos, unde au fost vizitate mai multe Mânăstiri mari (Dionisiu, Xiropotamu, Pantocrator, Stravronichita, Iviron și Caracalu) sau Schituri („Sfântul Nicolae – Burazeri” și „Sfântul Pooroc Ilie”), dar și cele două Schituri Românești: Prodromu și Lacu, aflate într-o frumoasă perioadă de înflorire duhovnicească. Cu acest prilej, au fost săvârșite Liturghii arhierești la Mânăstirea Dionisiu și la cele două Schituri Românești (la Schitul Prodromu, condus de Parintele Stareț Atanasie Floroiu și la Chilia cu hramul „Bunavestire”, aflată sub îndrumarea duhovnicească a Părintelui Stareț Ștefan Nuțescu), iar alte Mânăstiri sau Schituri au fost doar vizitate, dar pelerinii s-au bucurat peste tot de tradiționala ospitalitate monahală atonită, au admirat frumusețea locașurilor de cult și s-au închinat la Sfintele Moaște, precum și la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sau ale altor Sfinți, fiindu-le prezentate, de asemenea, istoricul locașului de cult și contribuțiile voievozilor români la construirea, dotarea sau restaurarea Mânăstirilor athonite vizitate.

Un moment foarte important și apreciat în mod deosebit de grupul de pelerini de la Giula, Apateu și Oradea a fost întâlnirea cu obștile românești de la Lacu și Prodromu, primirea de care s-au bucurat din partea acestora și slujirile care în aceste locuri se fac, după cum era și firesc, în limba română.

Pelerinajul se va încheia după slujirea de duminică, de la catoliconul (biserica principală) Schitului Lacu, iar manifestările de acest gen, pe lângă folosul duhovnicesc pe care îl aduc în mod direct pelerinilor, oferă totodată și posibilitatea unei frumoase colaborări între viețuitorii români din Sfântul Munte Athos și credincioși ortodocși români din diferite colțuri ale României, dar și de dincolo de hotarele ei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…