Pelerinaj în cetatea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou a fost cinstit ieri, 24 iunie 2011, la Suceava de mii de pelerini veniți din mai multe zone ale țării. Moaștele Sfântului Ioan au fost așezate într-un baldachin în curtea sfântului lăcaș. Oamenii au participat la sfintele slujbe și la procesiunea cu moaștele Sfântului, pe străzile Sucevei, informează „Ziarul Lumina”.

Orașul Suceava a fost înveșmântat timp de două zile în rugăciune, când pelerini de toate vârstele au venit să îngenuncheze la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Ocrotitorul Sucevei și-a adunat credincioșii încă de miercuri seara. Așa cum este tradiția, oamenii au dorit să participe la procesiunea de scoatere a moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, după care s-au așezat în rând pentru închinare, ascultând totodată sfintele slujbe. Rugăciunile s-au înălțat necontenit, atât la rândul format de sutele de credincioși, în bisericile din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava, cât și în apropierea baldachinului. Joi seara, Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Privegherii, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu Miezonoptica, Ceasurile, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Peste 3.000 de pelerini au participat apoi la slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Pimen și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Chipul călugărului și al trăitorului în lume, întruchipate de cei doi sfinți

După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Apostolului și Evangheliei citite în cadrul sărbătorii de ieri, precum și despre Sfinții Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. ‘Prin intermediul textelor din Sfânta Scriptură suntem ajutați să înțelegem de ce suntem astăzi (n.r. ieri) aici, și de ce este dată o cinstire aleasă Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ioan cel Nou. Cei doi sfinți întruchipează chipul monahului desăvârșit și chipul desăvârșit al celui care trăiește în lume. Nu este un chip mai desăvârșit decât cel al Sfântului Ioan Botezătorul care să-i ajute pe monahi în lupta lor pentru mântuire. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care a avut responsabilități, care a făcut negoț, călătorind în diferite colțuri ale lumii, reprezintă chipul celor care trăiesc în lume. Sărbătoarea de astăzi, prin intermediul dumnezeieștii Scripturi, se adresează celor care viețuiesc în sihăstrii, avându-l în față pe Sfântul Ioan Botezătorul, cu următoarele cuvinte: ‘Îmbrăcați-vă, dar, ca aleși ai lui Dumnezeu’. Cum se poate îmbrăca călugărul din mănăstire în Dumnezeu? Spune Sfântul Simeon Noul Teolog: ‘Îmbracă-te, viețuitorule din mănăstire, în pecetea lui Hristos’. Viețuitorul din mănăstire și creștinul din viața de familie sunt chemați să facă parte din poporul lui Dumnezeu, care să fie bine-întocmit în credință, nădejde și dragoste’, a spus IPS Teofan.

‘Este de ajuns ca noi să facem un pas către Dumnezeu, că El face zece către noi’

Credincioșii veniți la sărbătoarea Sucevei au mărturisit că au evlavie la cei doi sfinți serbați ieri de Biserica noastră și că în fiecare an vin să se închine la moaștele Sfântului Ioan cel Nou. ‘Pe mine Sfântul Ioan Botezătorul m-a salvat de trei ori de la moarte și nu puteam lipsi de la această mare sărbătoare. Și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava m-a ajutat prin rugăciunile lui de mai multe ori. Fiecare dintre noi avem necazuri, iar singura nădejde care ne-a rămas este Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului și ale sfinților. Am trecut și m-am închinat sfintelor moaște. Am simțit o mare pace și o liniște sufletească. Este de ajuns ca noi să facem un pas către Dumnezeu, că El face zece către noi’, a declarat Silvia Grigore din Buzău. ‘Am venit la această sărbătoare alături de familie pentru a căuta un moment de liniște. Ne-am rugat pentru iertarea păcatelor, sănătate, pentru țara noastră și pentru toată lumea’, a mărturisit Iulian Ciobanu din Dorohoi. ‘Am ajuns la acest hram după ce am mers în pelerinaj la mai multe mănăstiri din Moldova și Bucovina. Am participat la slujbe în sfintele mănăstiri, apoi am ajuns să ne bucurăm de această sărbătoare. Vin de mai mulți ani la acest hram pentru că Dumnezeu ne dă sănătate și cele de folosință’, a declarat și Ioana Oacheș din localitatea Ieud, județul Maramureș.

Înalt Preasfințitul Pimen a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea hramului Mănăstirii ‘Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava’, mulțumind ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezență. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a citit o rugăciune de dezlegare pentru toți pelerinii care au umplut curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava.

A urmat pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou pe străzile din municipiul Suceava. În fața procesiunii au fost purtate cruci, prapuri și icoanele Sfântului Ioan Botezătorul și a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În dreptul bisericilor prin care s-a trecut au fost rostite ectenii. Procesiunea s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală din Suceava, după ce moaștele Sfântului Ioan au fost așezate din nou în baldachin.

Comentarii Facebook


Știri recente