Pelerinaj în Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Mănăstirea Buciumeni

Sărbătoarea Preasfintei Treimi reprezintă și hramul istoricei Mănăstiri Buciumeni, așezare monahală de secol XIV-XV, situată în nordul județului Galați și care devine cadrul duhovnicesc propice unor manifestări spirituale de amploare. Astfel, în fiecare an de sărbătoarea Sfintei Treimi are loc tradiționalul pelerinajul dedicat tinerilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

„În fiecare an în conlucrare cu inspectoratele școlare județene, Galați și Brăila, în conlucrare cu conducerile liceelor, tineri din 64 de licee sunt invitați a participa la hramul Mănăstirii Buciumeni” a declarat pentru Radio TRINITAS părintele Lucian Petroaia, consilier al sectorului de învățământ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Ideea acestui pelerinaj al tinerilor s-a născut, în 1996, ca o curajoasă și plină de speranțe preocupare pastorală a chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, dornic de a arăta tuturor că tinerii își află firesc locul și rostul în Biserica lor strămoșească

Sosirea tinerilor la Buciumeni se petrece, invariabil, la ora 9:00, timp la care tinerii sunt așteptați și conduși în fața altarului din pădure. Ei participă la Sfânta Liturghie și cântă sfintele imnuri. Cei care s-au pregătit din timp, prin post și spovedanie, primesc Sfânta Împărtășanie. În fiecare an, atât Arhiepiscopul Dunării de Jos, cât și eventualii săi invitați – ierarhi – au adresări directe către tineri, de folos duhovnicesc. La finalul dialogurilor, care durează aproximativ o oră și jumătate, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop face o scurtă evaluare, prin cuvinte și sintagme-cheie, care vin de la tineri și cu care tinerii sunt motivați a porni din nou spre lumea lor cotidiană. Acum li se oferă și daruri, din partea arhiepiscopiei: iconițe, cărți de rugăciune, Noul Testament, pliante sau alte cărți special publicate de arhiepiscopie pentru tineri.

Slavă lui Dumnezeu și mulțumire truditorilor!

Teme de-a lungul anilor

De-a lungul anilor, dialogurile au fost focalizate pe teme ca: ‘Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale’ (2000), ‘Tinere, ție îți zic, ridică-te!’ (2001), ‘Biserică și modernitate’ și ‘Ora de religie în școală’ (2002), ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, apărător al credinței și patriei străbune’ (2004), ‘Iată, Eu sunt în mijlocul vostru!’ (2005), ‘Pelerinajul și liturghia în viața tinerilor’ (2006), ‘Sfântul Ioan Gură de Aur – dascăl și sfătuitor al tinerilor’ (2007), ‘Anul Jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii’ (2008), ‘Sfântul Vasile cel Mare – dascăl al tinerilor’ (2009) și ‘Crezul Ortodox în viața tinerilor liceeni’ (2010). (Informații preluate din Ziarul Lumina)

Comentarii Facebook


Știri recente