Pelerinaj de Ziua Înălțării Sfintei Cruci la Mănăstirea Lupșa

Mănăstirea Lupșa din județul Alba a îmbrăcat haine de sărbătoare în ziua hramului de la praznicul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un impresionant sobor de 33 de preoți din Țara Moților.

Miile de pelerini prezenți la hram s-au hrănit cu cuvântul lui Dumnezeu din cadrul lecturilor biblice și din cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Andrei despre sensul teologic și cel duhovnicesc al Crucii, iar apoi s-au cuminecat cu Sfintele Taine.

Cuvântul arhieresc a avut ca motto un fragment din poemul ‘Taina Crucii’ al lui Traian Dorz: ‘Taină și Simbol și Jertfă, Stâncă de nezguduit,/ Semn de teamă și putere,/ Steag în veci nebiruit./ Cheie care cele patru margini ale lumii le închizi/ Brațul Milei și Dreptății care mântui sau ucizi, Viu izvor al mântuirii pentru vii și pentru morți/ Cruce, slavă cui te poartă,/ Slavă Celui care-L porți!’.

După Liturghie, credincioșii au avut ocazia să dea cuvenita cinstire odoarelor sfinte ale mănăstirii: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, icoana athonită Maica Domnului Paramithya și moaștele Sfinților Hariton, Mavrichie și Iosif Isihastul.

Părintele Melchisedec Ungureanu, starețul Mănăstirii Lupșa, a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua minunată de hram, vlădicii Andrei pentru obișnuita dragoste părintească, preoților și pelerinilor cărora le-a amintit că Sfânta Cruce este epistola de dragoste a lui Dumnezeu pentru toți oamenii care nu fac altceva decât să caute în viața lor Crucea Domnului, așa cum spunea odinioară, în cadrul unei seri duhovnicești, părintele Rafail Noica. Agapa frățească a încununat un ospăț duhovnicesc de neuitat, menit să aducă lumina harului sfânt peste inimi și nădejde închinătorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…