Pelerinaj de studiu la Roma

În perioada 18-21 octombrie 2012, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și sub directa îndrumare a arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, un grup de 18 tineri teologi, doctoranzi, masteranzi și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a efectuat un pelerinaj de studiu în cetatea Romei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Programul pelerinajului a fost foarte minuțios conceput, astfel încât, într-un interval de timp scurt, să poată fi atinse cât mai multe obiective.

În prima zi, joi, 18 octombrie, au fost vizitate Pantheonul (construit de Marcus Agrippa, ginerele lui Augustus, în anul 27 î.Hr., în cinstea tuturor zeilor, și apoi prefăcut în biserică închinată Maicii Domnului), Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Piazza del Popolo, Piazza Navona, la fiecare dintre aceste locuri studenților fiindu-le prezentate sensurile istorice, simbolice și religioase pentru care Cetatea Eternă este atât de cunoscută.

Vineri, 19 octombrie, grupul de pelerini a avut parte de una dintre cele mai minunate experiențe duhovnicești: închinarea la mormântul Sfântului Apostol Petru. Pelerinii au urcat mai întâi în cupola Catedralei San Pietro, de unde au admirat panorama superbă a Romei, după care au coborât în interiorul bisericii, mergând apoi la nivelul primelor catacombe vaticane, unde se poate vedea monumentul de marmură ridicat de Sf. Împărat Constantin cel Mare pe mormântul Sfântului Apostol. Aici a fost posibilă intrarea într-una din capelele ce încadrează mormântul, capela zisă clementină, rostirea unei părți din Acatistul Sfântului Petru, precum și cântarea troparului său.

Ziua a continuat cu un moment special: o vizită la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, loc în care am fost întâmpinați de doi dintre responsabilii acestui loc: pr. Milan Zust SJ și mons. Andrea Palmieri.

După această întâlnire, grupul de pelerini a vizitat muzeele Vaticanului, loc în care au putut fi admirate unele dintre cele mai importante opere de artă din lume, printre care și mormântul de porfiră al Sfintei Împărătese Elena, totul culminând cu vizitarea Capelei Sixtine împodobită cu minunatele fresce ale lui Rafael și Michelangelo. „Aici am reușit să înțeleg mai bine sufletul unui artist care a demonstrat că, prin artă, poate rămâne veșnic în memoria umanității, Capela Sixtină fiind impresionantă”, a spus Bogdan-Ionel Piștea, doctorand în anul II.

A treia zi, sâmbătă, 20 octombrie, a început cu închinarea în Catedrala San Paolo Fuori le Mura (cea mai mare biserică din Roma, după cea a Sfântului Petru). În cripta ce marchează locul în care a fost înmormântat Apostolul neamurilor, pelerinii au intonat cu emoție troparul Sfântului Apostol Pavel și o parte din Acatistul acestuia. „Îndreptându-mă spre biserică, mă gândeam cum voi sta în fața Sfântului Apostol, ce îi voi spune, cum mă voi ruga, oare îmi va primi rugăciunea, însă, odată ajuns în fața mormântului său, am încremenit asemenea unei statui. Nu am putut să gândesc, nu am putut să-mi formulez rugăciunea și nu am putut să-i cer nimic, așa cum îmi pusesem în minte, căci vâzând lanțurile ce stăteau deasupra mormântului său, am înțeles că întâi de toate trebuie să mă smeresc și apoi să-mi plec genunchi la rugăciune. Fără să-i cer nimic, Sfântul Apostol Pavel mi-a dat mult, mi-a dat exemplul său de smerenie și jertfă pentru Hristos și Evanghelie. Am simțit în acea zi ca am intrat în biserica sa ca un turist și am ieșit ca un pelerin. Imaginea mormântului său mă schimbase, mă simțeam asemenea creștinilor din vechime care mergeau în catacombe să se închine martirilor și să-L slăvească pe Dumnezeu”, a spus Petru Pavăl, masterand în anul II la facultatea ieșeană.

Itinerariul duhovnicesc a continuat cu închinarea în trei dintre cele mai frumoase biserici creștine din lume: Santa Croce in Gerusalemme (loc în care se află spre închinare cea mai mare parte a lemnului Sfintei Cruci), San Giovanni in Laterano (reședința papilor pentru o lungă perioadă de timp) și Santa Maria Maggiore (catedrală ridicată de către papa Liberius pe locul în care, după arătarea Maicii Domnului, în chip minunat, a căzut zăpadă în mijlocul verii).

Ultima zi, duminică, 21 octombrie, a fost poate și cea mai intens trăită din punct de vedere duhovnicesc. Pelerinii s-au deplasat la catacombele San Callisto, unde au străbătut galeriile subterane în care se adunau creștinii primelor veacuri pentru a se ruga și pentru a-i înmormânta pe cei dragi lor. După ce s-au închinat cu evlavie la mormintele mai multor martiri (Sfânta Cecilia, Sfântul Sixt – episcopul Romei, Sfântul Gaius, Sfântul Tarcisiu ș.a), tinerii au mers într-un paraclis din incinta ansamblului de catacombe, unde au participat la Sfânta Liturghie. Acesta a fost punctul culminant al pelerinajului. Unii dintre ei au înmulțit această bucurie prin împărtășirea cu Sfânta Euharistie.

„Cu smerenie și emoție păstrez în suflet momentul înălțător al Sfintei Liturghii care s-a săvârșit ca odinioară, pe mormintele martirilor de pe Via appia – numită Regina drumurilor, care, prin sângele martirilor, a devenit calea sfinților. Loc de înmormântare și de întâlnire pentru creștinii primelor veacuri, catacombele sunt astăzi locuri de aducere aminte a timpurilor de prigoană și de jertfă, dar și locuri de rugăciune către sfinții martiri înmormântați aici – unii mai cunoscuți, alții mai puțin cunoscuți – toți însă bineplăcuți lui Dumnezeu pentru jertfa lor supremă, toți mijlocitori pentru noi, creștinii din toate timpurile”, a spus Gheorghe Mihalache, masterand în anul I.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…