Pelerinaj de sărbătoarea Sf. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, la Mănăstirea Dionisiu

Cu ocazia a 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Dr. NIFON, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, un grup de 40 de preoți, monahi și studenți teologi din Arhiepiscopia Târgoviștei au efectuat, între 22-26 august, un pelerinaj la Mănăstirea Dionisiu din Sf. Munte Athos, unde duminică, 24 August, a avut loc sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, pe stil vechi.

Ceremoniile aniversare de la Dionisiu au fost conduse de către Sanctitatea Sa BARTOLOMEU I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, care atât în cuvântul său din cadrul Sfintei Liturghii, cât și în cuvântul special adresat pelerinilor dâmbovițeni, a subliniat importanța Sfântului Ierarh Nifon pentru Ortodoxia universală, rolul său de slujitor al solidarității și al unității bisericești în Răsărit.

De asemenea, Patriarhul Ecumenic a salutat prezența Înaltpreasfințitului Părinte Dr. NIFON, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei la ceremoniile jubiliare de la Dionisiu, amintind de importanța slujirii ecleziale a Mitropolitului nostru.

În cuvântul său de mulțumire, Înaltpreasfințitul NIFON a apreciat generozitatea și deschiderea Patriarhului Ecumenic către valorile universale ale Ortodoxiei, dar și rolul Sfântului Ierarh Nifon în viața Bisericii noastre Ortodoxe. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre modul în care Biserica Ortodoxă Română, în general, și Arhiepiscopia Târgoviștei, în special, cinstesc în acest an jubiliar 2008 memoria Sfântului Ierarh Nifon, amintind de tipărirea la Târgoviște a broșurii „Viața și Activitatea Sf. Ier. Nifon”, dar și despre cinstea deosebită de care se bucură sfântul în eparhia dâmbovițeană. Apoi, pelerinii Arhiepiscopiei Târgoviștei s-au reîntors în țară, îmbogățiți sufletește de itinerariul spiritual la racla moaștelor Sf. Ier. Nifon de la Mănăstirea Dionisiu, raclă dăruită chiar de ucenicul sfântului, evlaviosul voievod Neagoe Basarab.

Acest pelerinaj la unul din locurile cele mai importante ale Ortodoxiei, s-a dorit a fi un mijloc de cunoaștere, o ofrandă și un omagiu adus Sf. Ier. Nifon, prin închinarea la sfintele sale moaște.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente