Pelerinaj de Florii în Sibiu

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, sâmbătă 7 aprilie 2012, începând cu ora 16:30, la Sibiu va avea loc tradiționalul pelerinaj de Florii.

Evenimentul este organizat de Mitropolia Ardealului și Arhiepiscopia Sibiului și va avea loc atât la Sibiu, cât și la Brașov.

La Sibiu, grupurile de pelerini vor parcurge un traseu care include mai multe biserici din oraș și care are ca punct final Catedrala mitropolitană Sfânta Treime.

Primul punct al traseului îl constituie Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena (str. G. Dima), unde pelerinii, însoțiți de preoții parohi, se vor strânge în frunte cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Grupul astfel format va pleca în procesiune spre Biserica Înălțarea Domnului (B-dul Mihai Viteazul), pe traseul P-ța Prahova – Str. Anton Pann – Str. Nicolae Iorga.

Procesiunea se va îndrepta apoi spre Biserica Sf. Antonie cel Mare (str. Nicolae Iorga). De aici, pelerinii se vor îndrepta spre Biserica Sf Arhangheli Mihail și Gavriil (str. Ștefan cel Mare), pe traseul Str. Nicolae Iorga – Str. Cernei – Str. Luptei – Str. Paltinul – Str. Călțun – Str. Ștefan cel Mare.

Următorul punct al procesiunii este Biserica Nașterea Domnului (str. Constituției), la care se va ajunge pe traseul: Str. Ștefan cel Mare – Str. Bâlea – Str. H. Oberth – Str. Constituției.

De aici, procesiunea își va continua traseul pe str. Constituției – str. Gen Magheru – str. Avram Iancu – P-ța Mare – str. Nicolae Bălcescu – str. I. Lupaș- str. Mitropoliei, până la Catedrala Mitropolitană.

La Catedrala mitropolitană pelerinii vor fi întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de preoți și credincioși.

După cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sibiului și Mitropoliei Ardealului, în Catedrală va avea loc, după binecuvântarea icoanelor și a pelerinilor, Slujba Litiei.

ÎPS Laurențiu a arătat că procesiunea este „O încununare a lucrării duhovnicești a Postului, urmând o veche tradiție creștină din secolele III și IV, prezentă la Ierusalim și la Constantinopol, reînnoită și în țara noastră la Iași, București, precum și în alte orașe”. Astfel, „cu părintească dragoste, vă chemăm pe toți, fii ai noștri duhovnicești, ca în Sâmbăta lui Lazăr, după amiaza, să începem prăznuirea Duminicii Floriilor printr-un pelerinaj al credinței, care să descopere profundele înțelesuri ale acestui măreț Praznic Împărătesc. Pelerinajul de Florii începe după Vecernia din Sâmbăta lui Lazăr și vestește sărbătoarea Intrării triumfale a Domnului în Ierusalim. El este, înainte de toate, o mărturisire vie a bucuriei biruinței Mântuitorului Hristos asupra morții, prin învierea lui Lazăr, dar, în același timp, și o prevestire a biruinței Domnului asupra păcatului, asupra morții și asupra iadului, prin propria Sa înviere din morți. Pelerinajul de Florii ne scoate din izolare, întrucât dă naștere unui eveniment nou în cetate, un eveniment de bucurie și sărbătoare, după cum ne învață Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în recenta sa lucrare, Foame și sete după Dumnezeu. Înțelesul și folosul postului. Pelerinajul constituie o comuniune în procesiune, o adunare în mișcare, simbol al Bisericii în misiune, care prin cântare și rugăciune comună aduce binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră, a familiilor noastre și asupra orașului întreg.” (Din Cuvântul ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, de chemare la procesiune)

Comentarii Facebook


Știri recente