Pelerinaj de Florii în Patriarhia Română

Cu prilejul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim vor fi organizate mâine, 27 martie, pelerinaje în multe din Eparhiile Patriarhiei Române

Pelerinajul este expresia dorului oamenilor după Dumnezeu și sfințenie, este drumul pe care îl facem fiecare dintre noi spre propria desăvârșire, atunci când auzim chemarea Sfintei Treimi. „Originea pelerinajului creștin trebuie cătată în întruparea Mântuitorului Iisus Hristos și în condiția pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-a descoperit-o pentru fiecare dintre noi și anume că suntem călători, pelerini pe acest pământ. În momentul în care Iisus Hristos se îndreaptă spre Ierusalim, la intrarea triumfală, nu face altceva decât să inițieze acest pelerinaj spre înviere al întregii umanități”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Holbea Gheorghe, consilier patriarhal și Lector al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

De la protopărintele Adam și patriarhul Avraam până la Sfântul Apostol Pavel, care merge la Roma pentru a primi martiriul, toată istoria mântuirii oamenilor poate fi văzută ca un mare pelerinaj.

De asemenea, părintele Gheorghe Holbea a arătat că pelerinajele pot fi împărțite în mai multe categorii: „Există mai multe feluri de pelerinaje. Este un pelerinaj la locurile biblice, și, important este Mormântul și Biserica Învierii și toate care țin de viața pământească a Mântuitorului Iisus Hristos, iar al doilea fel de pelerinaj este acela la locul martirilor […] Cred că cele mai cunoscute pelerinaje din țara noastră sunt la Sfânta Cuvioasă Parascheva și la Sfântul Cuvios Dimitrie cel nou de la Catedrala Patriarhală”.

Pelerinajul din Capitală va începe la ora 15.00 la Mănăstirea Radu Vodă, cu slujba Vecerniei, urmând ca la 16:10 să aibă loc sfințirea stâlpărilor. Pelerinii vor pleca apoi în procesiune de la Mănăstirea Radu Vodă până la Catedrala Patriarhală pe următorul traseu: Bd. Mărășești, Bd. Dimitrie Cantemir, str. Bibescu Vodă, str. Șerban Vodă, Biserica „Sfântul Spiridon Nou”, str. Principatele Unite, str. Ienăchiță Văcărescu, str. Sfânta Ecaterina, Biserica „Sfânta Ecaterina”, str. Bibescu Vodă, Dealul Mitropoliei. La Catedrala patriarhală pelerinii vor fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Între orele 15: 00- 16: 10, la Mănăstirea Radu Vodă va fi oficiată Slujba Vecerniei după care se vor sfinții stâlpările ce vor fi împărțite credincioșilor. De la ora 16:10 se va porni în procesiune cu preoții și credincioșii protoieriilor din Capitală și din județul Ilfov. Pelerinajul se va desfășura pe următorul traseu: Bulevardul Mărășești, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Strada Bibescu Vodă și se va face o oprire la Biserica Sfântul Spiridon cel Nou, unde se vor rosti o ectenie și o rugăciune. Apoi pelerinajul va continua pe Strada Principatele Unite, Strada Ienăchiță Văcărescu, Strada Sfânta Ecaterina și se va face o oprire la Biserica Sfânta Ecaterina unde de asemenea se va rosti o ectenie și o rugăciune -, apoi Bibescu Vodă și se va urca Dealul Mitropoliei. După ce se va urca Dealul Mitropoliei procesiunea va fi întâmpinată de Părintele Patriarh Daniel care va rosti rugăciunea de sfințire a icoanelor ce vor fi dăruite credincioșilor și rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor” a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Procesiunea de Florii datează dinaintea regimului totalitar comunist, iar timp de 70 de ani a fost întreruptă. Abia în urmă cu 2 ani, tradiția a fost reluată în întreaga Arhiepiscopie a Bucureștilor.

La Ploiești, anul acesta, procesiunea va avea un alt traseu, informează Radio TRINITAS. Pelerinii vor pleca de la Biserica Sfântul Pantelimon, din apropierea Gării de Sud, in jurul orei 17.00, după cum a spus părintele protopop, Ștefan Mușat: „De la Biserica Sfântul Pantelimon vom ieși în Bulevardul Castanilor. Vom parcurge distanța până la Biserica Nașterii Domnului și Biserica Sfântul Andrei după ce vom face următoarele popasuri: la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi, la Biserica Sfântul Ioan, la Biserica Sfântul Vasile, și popasul final la Biserica Sfântul Andrei”.

În orașul Câmpina pelerinajul va începe de la Biserica Sfântul Nicolae spre Biserica Sfânta Treime în jurul orei 16.00: „Vom pleca de la Biserica Sfântul Nicolae continuând cu Aleea Nucilor, Strada Câmpului, Strada Mioriței, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Orizontului, Bulevardul Carol, Calea Doftanei și Mihai Eminescu”, a spus părintele protopop de Câmpina, Costică Dumitru.

O astfel de procesiune va avea loc, de la ora 17.00, și in Vălenii de Munte: „Pelerinajul se va desfășura pe traseul Biserica – Mănăstirea. Prima oprire va avea loc la Biserica Filip, unde este și sediul Protoieriei, apoi procesiunea va continua pe Strada Libertății. Aici va avea loc o nouă oprire, unde se va rosti o rugăciune și o ectenie, apoi vom ieși în Bulevardul principal al orașului Vălenii de Munte. De aici vom merge înapoi spre centrul orașului, apoi în dreptul muzeului Nicolae Iorga va avea loc o nouă oprire cu întoarcere din nou la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea din Văleni de Munte” a spus părintele Florin Boțârcă, protopop de Vălenii de Munte.

In orașul Urlați, punctul de întâlnire va fi la Biserica Sfinții Arhanghelii, la ora 16.00, a spus părintele protopop Valentin Cazan.

Comentarii Facebook


Știri recente