Pelerinaj de Florii in judetul Botosani

Astazi credinciosii ortodocsi din orasul Botosani participa la Pelerinajul anual de Florii, aceasta procesiune fiind si in acest an o actiune misionara deosebita. Prea Cucernicul Parinte Protopop Lucian Leonte al Protopopiatului Botosani a amintit despre modul cum se va desfasura aceasta procesiune:

‘Parintii si credinciosii se vor aduna la Biserica Intampinarea Domnului. Fiecare grup de credinciosi de la fiecare Biserica vin cu icoana hramului, asa incat anul acesta vom avea toate icoanele hramurilor din oras in procesiunea de Florii. Aici, in aceasta biserica, ne vom organiza si la ora 15.00 se pleaca in procesiune la Biserica Cuvioasa Parascheva, apoi la Biserica Vovidenia, la Biserica Sfantul Ioan, la Biserica Sfantul Gheorghe, la Biserica Sfantul Spiridon, la Biserica Uspenia si se va incheia la Biserica Sfantul Ilie. Pe drum avem o randuiala stabilita din anii precedenti, cu texte biblice, rugaciuni de binecuvantare a salciei si de binecuvantare a pelerinilor’.

Parinte Protopop Gheorghita Badarau al Protopopiatului Saveni a afirmat ca procesiunea de Florii este un moment deosebit atat pentru preotii din Protopopiatul Saveni, cat si pentru credinciosi, si a prezentat programul dupa care se desfasoara acest eveniment: ‘Orasul Saveni are doua parohii: Parohia Sfantul Gheorghe si Parohia Sfantul Nicolae. S-a stabilit ca in Sambata lui Lazar la orele 14.30 preotii de la Biserica Sfantul Gheorghe impreuna cu credinciosii din cele doua parohii, tinerii din Liga Crestina, sa mearga in Pelerinaj la cealalta biserica, Biserica Sfantul Nicolae, unde se va tine un cuvant de invatatura pentru cei prezenti.

La Darabani, Pelerinajul de Florii incepe anul acesta la ora 16.00 de la Biserica Sfantul Nicolae. Despre modul cum se va desfasura aceasta procesiune ne-a oferit detalii Parintele Protopop Costica Panzaru al Protopopiatului Darabani: ‘La Biserica Sfantul Nicolae ne adunam preotii din imprejurimi, din protopopiat, impreuna cu toti credinciosii dupa slujba. Urmam tipicul care l-am primit de la Mitropolie: rostim rugaciuni, ectenii si dupa aceea impreuna cu toti credinciosii de la Sfantul Nicolae, pornim in Pelerinaj spre Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena. Distanta este scurta, nu avem alte obiective care sa necesite un ritual deosebitl; aici incheiem cu rugaciunile din tipic si cu un scurt cuvant la acest praznic al Floriilor de catre un preot.’

La Dorohoi, Pelerinajul de Florii va incepe la ora 14.00: ‘Traseul acestui pelerinaj incepe de la Parohia Sfantul Dumitru, cu slujba Vecerniei; se continua drumul pe Bulevardul Victoriei, Alexandru Ioan Cuza, si Catedrala orasului, Stefan cel Mare, popasul ultim fiind la Biserica Sfantul Nicolae, unde se va oficia Acatistul Sfantului si Dreptului Lazar si se va incheia cu un cuvant de invatatura. La acest pelerinaj participa preotii din oras si credinciosii din imprejurimi.’, dupa cum ne-a declarat Parintele Protopop Stelian Ciurciun al Protopopiatului Dorohoi.

Comentarii Facebook


Știri recente