Pelerinaj de Florii 2005 in Arhiepiscopia Iasilor

Pentru Arhiepiscopia Iasilor, pelerinajul de Florii a devenit o traditie. Si anul acesta, in cele 12 protopopiate ale Arhiepiscopiei, au fost organizate procesiuni solemne, la care au participat, alaturi de slujitorii sfintelor altare, numerosi credinciosi. Radio Trinitas a transmis in direct sambata, 23 aprilie, desfasurarea acestui eveniment incarcat de semnificatii duhovnicesti. Ponderea cea mai mare, in cadrul acestei transmisiuni-maraton, au avut-o relatarile telefonice din punctele de desfasurare a pelerinajului. Graficul interventiilor a fost amanuntit pus la punct in acord cu parintii protopopi din Arhiepiscopie. Astfel, in functie de ora la care a inceput pelerinajul, acestia au oferit, in direct, prin telefon, amanunte pentru toti ascultatorii de Radio Trinitas, impartasind din bucuria nemarginita a acestei actiuni deosebite in special celor care nu au avut posibilitatea sa participe la pelerinaj.

Transmisiunea a inceput la ora 13.35 si primul protopopiat care a putut fi ascultat in direct a fost Protopopiatul Pascani. La Pascani, pelerinajul de Florii a urmat traseul din anii trecuti. Astfel, preotii celor 5 parohii din oras, insotiti de credinciosi, s-au reunit in Piata Centrala a orasului in jurul orei 13.00. Mai multe amanunte despre felul in care s-a desfasurat acest ritual ne-a oferit Parintele Pavel Postolache – Protopop de Pascani, in jurul orei 13.40: Aici, la Pascani, ne-am intalnit cum cu credinciosii de la toate parohiile din oras in Piata Centrala a orasului unde pe un podium special amenajat am savarsit slujba Vecerniei si, in continuare, am rostit rugaciuni de binecuvantare prin care cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru familiile si casele noastre si pentru toata lumea. Soarele a stralucit astazi pe cer din mila lui Dumnezeu, iar Soarele dreptatii a luminat sufletele credinciosilor care s-au adunat sa se roage lui Dumnezeu pentru a putea intra in saptamana patimilor curati si pentru a se putea bucura de Sfanta Lumina a Invierii Lui Hristos.

Al doilea loc de pelerinaj din Arhiepiscopia Iasilor cu care Radio Trinitas i-a pus in legatura pe ascultatorii sai a fost Targu Neamt. Aici, pelerinajul de Florii s-a desfasurat si in acest an conform traditiei: preotii si credinciosii de la toate bisericile orasului s-au indreptat, incepand cu orele 13.00, spre centrul orasului, de unde au pornit spre Biserica Adormirea Maicii Domnului. La acest sfant locas s-a oficiat Sfanta Slujba de Priveghere si, in final, s-a tinut un cuvant de invatatura. Credinciosii de la Humulesti de la Biserica ‘Sfintii Trei Ierarhi’ s-au unit cu credinciosii de la Biserica ‘Sfantul Nicolae’, cu credinciosii de la Humulestii Noi si au venit in fata Bisericii ‘Sfantul Haralambie’; s-au unit cu totii si au ajuns in fata Policlinicii dinn localitate. Aici au venit credinciosii de la Biserica ‘Sfantul Nicolae’ din Condreni, credinciosii de la Biserica ‘Sfintii Voievozi’, si am coborat cu totii in cantari sfinte, pe strada principala a orasului, spre Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului. Aici s-au facut Rugaciuni speciale pentru aceasta zi, iar, in final, s-a tinut un cuvant de invatatura despre insemnatatea pelerinajului in viata noastra, a mentionat Parintele Ioan Dogaru, protopop de Targu Neamt, care a relatat in direct pentru ascultatorii de Radio Trinitas in jurul orei 13.50.

Si municipiul Piatra Neamt s-a inscris in sirul localitatilor implicate in pelerinajul de Florii de anul acesta. Aici, procesiunea a inceput la orele 13.00, la Biserica ‘Sfantul Ioan Botezatorul’ si s-a incheiat Biserica ‘Sfantul Ioan Domnesc’. Concluzia Parintelui Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt, care a avut mai multe interventii in transmisiunea directa a postului de radio Trinitas (14.10 si 15.20), a fost ca procesiunea a reprezentat un succes: Toata lumea a participat cu multa bucurie pe chip. In cuvantul care s-a rostit cu acest prilej, credinciosii au fost indemnati sa caute si in cursul saptamanii ce urmeaza a fi alaturi de Domnul si Mantuitorul Hristos, curatindu-si sufletele prin Taina Sfintei Pocainte si prin petrecere duhovniceasca bineplacuta lui Dumnezeu.

In graficul transmisiunii de la acest eveniment deosebit a urmat protopopiatul Saveni. La Saveni, pelerinajul de Florii a inceput la orele 14.00, la Biserica ‘Sfantul Nicolae’. Preotii, impreuna cu credinciosii, au mers apoi spre Biserica ‘Sfantul Gheorghe’, unde a fost oficiata o slujba speciala, in cadrul careia s-au sfintit ramuri de salcie. In jurul orei 14.20, Parintele Gheorghe Badarau, protopop de Saveni, a transmis ascultatorilor de Radio Trinitas bucuria celor care luau parte la procesiunea solemna de la Saveni: Am inceput slujba cu cantari specifice acestei perioade, pasaje din Sfanta Scriptura specifice Saptamanii Patimilor. Ziua Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, dublata de pelerinajul de Florii, este o zi deosebita pentru toti credinciosii, dar mai ales pentru enoriasii Parohiei ‘Sfantul Gheorghe’ din Saveni.

In cele doua interventii telefonice pe care le-a avut in cadrul acestei transmisiuni (14.40 si 18.35), Parintele Vasile Toc, protopop de Roznov, a adus ascultatorilor de Radio Trinitas cateva raze de lumina si bucurie din protopopiatul pe care il pastoreste. La Roznov, pelerinajul a inceput la ora 14,00, de la parohia Roznov 1. Preotii si credinciosii au facut opriri la cele 22 de troite din oras, procesiunea incheindu-se la Biserica Roznov 2. Parintele Vasile Toc a tinut sa mentioneze ca pelerinajul de Florii devine pe an ce trece tot mai indragit, adunand din ce in ce mai multi credinciosi: Anul acesta s-a aratat mai mult interes din partea credinciosilor, au participat cu mare drag, desi traseul a fost destul de lung. Unii urmeaza intregul traseu, altii, mai in varsta, s-au retras. Credinciosii ne-au primit foarte bine, aratand multa dragoste. Acest pelerinaj exprima credinta noastra: in zilele noastre, in secolul XXI, dupa doua mii de ani, credinciosii Il urmeaza pe Hristos, prin acest pelerinaj, cu gandul la Dumnezeu, la credinta, la o viata mai buna.

La Dorohoi, pelerinajul de Florii a inceput la ora 14.00, la biserica ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’, ultimul lacas de cult din traseul de anul acesta fiind biserica ‘Nasterea Maicii Domnului’, din curtea protopopiatului. Parintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, a avut mai multe interventii in direct (14.50 si 18.22). Parintele a marturisit ca a ramas impresionat de multimea de credinciosi care s-au alaturat procesiunii: Aproape la ora 17 s-a incheiat pelerinajul la bisericuta de lemn a protopopiatului Dorohoi. Am ramas foarte impresionat de multimea credinciosilor care au participat la pelerinaj, semn ca din ce in ce mai multi credinciosi inteleg semnificatiile pe care le are aceasta procesiune liturgica. Si chiar daca a mai plouat putin, oamenii ni s-au alaturat si au inteles astfel mesajul de marturisire a credintei – a precizat Pr. Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi.

Judetul Botosani a avut parte de mai multe momente deosebite odata cu pelerinajul de Florii. In municipiul Botosani, pelerinajul de Florii a avut loc in aceeasi zi cu manifestarile prilejuite de sarbatoarea orasului, dat fiind faptul ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este patronul spiritual al municipiului. Traseul urmat de pelerini a fost acelasi ca si anul trecut: credinciosii s-au adunat la biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, de unde au plecat spre principalele locasuri de cult din oras. Pelerinajul s-a incheiat la biserica Sf. Gheorghe. Parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani, in cele doua interventii telefonice pe care le-a avut in cadrul transmisiunii (15.10 si 18.04), a tinut sa sublinieze bucuria cu care credinciosii botosaneni au participat la pelerinaj si in acest an. Intreg orasul Botosani a avut astazi o mare bucurie. O bucurie deosebita deoarece, in acest an, pelerinajul de Florii a coincis cu sarbatoarea orasului Botosani, care il are ca protector principal pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Spre bucuria noastra, astazi au participat atit la Sfinta Liturghie, cit si la pelerinaj, pe linga credinciosi si preoti, autoritatile orasului. Ne-am simtit ca o adevarata familie – a precizat Pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani.

O amploare deosebita a avut pelerinajul de Florii si la Harlau. Aici, procesiunea a inceput la ora 15.00, de la troita dinspre Parcovaci, si s-a incheiat la biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, ctitoria Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau, in interventiile sale telefonice (15.15 si 18.18), ne-a spus cum a fost procesiunea din acest an: Parcursul a fost obositor, insa ne bucuram ca la pelerinaj au fost foarte multi credinciosi. Acest lucru demonstreaza ca inimile credinciosilor sunt pline de bucurie sfinta. S-a citit pe fata tuturor in timpul procesiunii bucuria acestei jertfe, pe care, iata, Mantuitorul o ofera la inceputul saptaminii Sfintelor Patimi.

La Darabani, cel mai nordic protopopiat al Arhiepiscopiei Iasilor, pelerinajul de Florii a inceput la orele 16.00, la Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, si s-a incheiat la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena. Procesiunea de anul acesta a adunat mai multi credinciosi decat in anii precedenti, dupa cum a marturisit, in interventiile sale telefonice (16.40 si 18.15) Parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani: La Darabani procesiunea a inceput la orele 16.00, la Biserica ‘Sfantul Ierarh Nicolae’ si am ajuns la Biserica ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’, unde a inceput slujba Vecerniei. Au luat parte credinciosii din Darabani, iar numarul lor a crescut de la an la an. Pelerinajul urmeaza randuiala stabilita; nu avem un traseu lung: este distanta dintre cele doua biserici din Darabani, dar ne propunem ca pe viitor acest traseu sa fie sporit si sa antrenam si slujitorii si credinciosii de la parohiile invecinate.

In Protopopiatul Ceahlau, pelerinajul de Florii a respectat si anul acesta traditia care s-a impamantenit aici, anume aceea a unui traseu mai lung de trei kilometri. Procesiunea a inceput la ora 16.30, la parohia Petru Voda, si s-a incheiat la biserica Poiana Largului-Lunca. Parintele Mihai Damian, protopop de Ceahlau, a transmis tuturor ascultatorilor de Radio Trinitas, in cadrul celor doua interventii telefonice pe care le-a avut (16.50 si 18.38), alese ganduri si bucuria credinciosilor care au participat anul acesta la pelerinajul organizat la poale de Ceahlau: Am avut noroc de o zi frumoasa si ne bucuram ca la aceasta procesiune au participat un numar mare de preoti si credinciosi. La fel ca si anul trecut, copii, cintareti, credinciosi cu luminari aprinse si ramuri de salcii au tinut sa participe la acest pelerinaj.

La Iasi, pelerinajul de Florii a inceput, dupa traditie, la Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel – Barboi, cu oficierea unei prime parti din slujba Vecerniei. Aceasta parte a slujbei de seara a fost transmisa in direct de Radio Trinitas (15.35 – 16.30). La buna desfasurare a acestei transmisiuni au contribuit: diac. Nicolae Dima (redactor sef al postului de radio Trinitas), Ionut Nicuta (operator tehnic), Petrica Nicuta (operator tehnic). Procesiunea a urmat apoi un traseu in care au fost incluse lacasuri de cult reprezentative pentru viata spirituala a municipiului Iasi: biserica Barnovschi, biserica Sfantul Nicolae – Domnesc, manastirea Sfintii Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitana. Pe tot parcursul acestui itinerariu, corespondentii Radio Trinitas au relatat atat despre atmosfera de sarbatoare si bucurie duhovniceasca ce domnea in randurile credinciosilor, cat si despre lacasurile de cult incluse in traseu. Astfel, parintele diacon Nicolae Dima a relatat de la Biserica Barnovschi si de la Mansatirea Sfintii Trei Ierarhi, iar parintele diacon Iulian Andrei de la Biserica Sfantul Nicolae Domnesc. Punctul final al procesiunii a fost Catedrala Mitropolitana. Aici a fost oficiata o slujba speciala, in cadrul careia Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a rostit un cuvant de invatatura, aratand semnificatiile acestui pelerinaj: Pelerinajul de Florii are multe intelesuri duhovnicesti, insemnand o pregatire spirituala nu numai pentru Sarbatoarea Floriilor, ci si pentru perioada care ne mai desparte de marea sarbatoare a Invierii Domnului. In primul rand, acest pelerinaj cu icoana Intrarii Domnului in Ierusalim insotita de rugaciuni si cantari, de florile pe care le poarta in maini copii, tineri, toti credinciosii, este un memorial, o comemorare a Intrarii in Ierusalim a Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, asa cum ne arata Sfintele Evanghelii. De aceea, sarbatoarea pe care noi o anticipam prin acest pelerinaj marcheaza inceputul Sfintelor Patimi ale Mantuitorului Iisus Hristos. Transmisiunea de la Catedrala Mitropolitana a fost asigurata de Parintele Dumitru Paduraru, ajutat de Silviu Cosovanu (operator tehnic). Chiar si inainte ca procesiunea sa ajunga la Catedrala Mitropolitana, de la studioul Radio Trinitas de aici s-a intervenit de mai multe ori, cu informatii legate in special de semnificatiile pelerinajului, dar si de pelerinajele organizate in Tara Sfanta. Invitatul Parintelui Dumitru Paduraru a fost Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor.

In prezenta Inalt Prea Sfintitului Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, pelerinajul de Florii organizat la Iasi s-a incheiat la Biserica Intrarea Domnului in Ierusalim, din Iasi, singurul sfant lacas din oras cu acest hram. In cuvantul de invatatura pe care l-a rostit la aceasta biserica, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat insemnatatea spirituala a zilei: In aceasta seara, prin slujba Privegherii am inceput sa intram in marea taina a sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim. In aceasta zi, am praznuit si Sambata lui Lazar. In Iasi a fost organizat Pelerinajul de Florii ca simbol al Intrarii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Ierusalim. De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel a subliniat faptul ca doar credinciosii care au postit si care duc o viata curata se vor pot bucura din plin de lumina Invierii lui Hristos. Radio Trinitas a transmis si aceasta ultima parte a pelerinajului de la Iasi, in intervalul 18.12 – 18.55. Parohul acestei biserici, Parintele Dumitru Boboc, colaborator al postului de radio Trinitas, a intervenit telefonic pe parcursul emisiunii dedicate pelerinajului, pentru a descrie atmosfera de sarbatoare din mijlocul credinciosilor care au luat parte la pelerinaj si, in acelasi timp, se pregateau sa serbeze hramul bisericii lor. De asemenea, de la biserica amintita au mai intervenit, pe rand, parintele diacon Nicolae Dima si Parintele Mihai Dorosinca.

Dupa incheierea acestei transmisiuni, emisiunea dedicata pelerinajului de Florii, realizata, ca in fiecare an, de Parintele Ciprian Apetrei, directorul postului de radio Trinitas, a luat sfarsit. Emisiunea s-a incheiat cu un cuvant de invatatura al Parintelui Constantin Galeriu, legat de sosirea Mantuitorului Iisus Hristos in casa Martei si Mariei, pentru a-l invia pe fratele acestora, Lazar, iar apoi de plecarea Sa spre Ierusalim, unde avea sa fie primit de multimile entuziaste.

In cadrul emisiunii dedicate pelerinajului de Florii 2005, au fost invitati in studio Parintele Conf. Dr. Ion Vicovan si Parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, director general al Institutului Cultural-Misionar Trinitas.

La buna desfasurare a acestei emisiuni si-au adus contributia mai multi membri ai colectivului redactional Radio Trinitas. Asistenta tehnica pe parcursul emisiunii a fost asigurata de Ionut Nicuta si Elvis Palade. Legaturile telefonice au fost stabilite de Bogdan Tifrea. Au fost prezentate, in cadrul aceleiasi emisiuni, cateva materiale realizate de membrii redactiei, legate de sensul notiunii de pelerinaj: locuri de pelerinaj din Romania (Elena Ursache), locuri de pelerinaj din lume (Anamaria Gansac), pelerinajul in Tara Sfanta (Pr. Dumitru Paduraru).

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…