Pelerinaj cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Suceava

Mii de pelerini sunt așteptați de astăzi, 23 iunie, la Suceava, pentru tradiționalul pelerinaj cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou. Procesiunea se va desfășura cu prilejul sărbătorii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, hramul mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.

Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele Dragoș Buta, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: „Slujba Privegherii va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. A doua zi se va oficia de către un sobor de preoți slujba Aghiasmei mici, Taina Sfântului Maslu, apoi se vor citi Acatistele închinate Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. La ora 9:30 va începe Sfânta Liturghie, iar după ce se va încheia va urma pelerinajul cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou prin orașul Suceava”.

Deși Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pomenit în calendarul Bisericii Ortodoxe Române pe 2 iunie, la Suceava s-a impus tradiția sărbătoririi sale, în mod deosebit, pe 24 iunie.

Detalii cu privire la acest mod de sărbătorire aflăm de la Părintele diacon Vasile Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava: „Data de 24 iunie amintește de readucerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou după exilul pe care l-a suferit în Polonia, în vremea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei. Din 1880, din vremea Mitropolitului Silvestru Morar Andrievici, s-a hotărât ca această zi să fie ziua de patron al Bucovinei și să se facă pentru toată Bucovina o mare sărbătoare. Pentru noi are o semnificație aparte, pentru că în fiecare an de Sânziene la Suceava coboară Ardealul. Maramureșenii de 600 de ani refac această tradiție istorică a ceea ce înseamnă descălecatul Moldovei”.

Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, alături de cel al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, constituie una din cele mai importante sărbători religioase ale românilor din Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente