Pecetea Mirului pe altarul unei noi ctitorii

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat la sfârșitul săptămânii o vizită canonică în ținutul Maramureșului, informează „Ziarul Lumina”. Credincioșii maramureșeni au participat sâmbătă la slujba de sfințire a noii biserici a Mănăstirii Bârsana, care a fost săvârșită de Patriarhul României, înconjurat de mai mulți ierarhi ai Bisericii noastre. La sărbătoarea acestei mănăstiri au participat peste 3.000 de credincioși.

Patriarhul Bisericii noastre a ajuns vineri seara la Baia Mare, unde a fost întâmpinat pe aeroportul internațional din oraș de ierarhi ai Sfântului Sinod, clerici și autorități locale. Delegația s-a deplasat de la aeroport spre Mănăstirea Bârsana, așezată în ținutul Maramureșului voievodal. De-a lungul Văii Izelor, precum și în Poienile Izei, Patriarhul a fost așteptat în fiecare parohie de către credincioși în costume tradiționale, precum și în cântări de tulnice și bucium la fiecare poartă a gospodarilor din aceste parohii.

La poarta de intrare de la Mara, locul unde maramureșenii își primesc orice oaspete de seamă care le trece pragul, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat, după tradiție, cu pâine și sare, de maramureșeni îmbrăcați în haine populare, preoți și credincioși care au cântat cântece religioase, dar și foarte mulți tineri care au organizat pentru acest eveniment o frumoasă reprezentare de artă și tradiție locală. Mai mulți cai au fost înveșmântați în costume specifice zonei, viu colorate în roșu, verde, negru și alb, obicei care se practică în această zonă la orice sărbătoare.

Puterea lui Hristos ridică un om umilit mult mai sus

La Mănăstirea Bârsana, Patriarhul României a fost așteptat de ierarhi, preoți și credincioși maramureșeni care au venit să participe și la slujba de priveghere. În altarul de vară al așezământului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a rostit un cuvânt de bun venit. ‘Pe Mântuitorul l-am auzit spunând când s-a așezat la Cina cea de taină, cu dor am dorit să iau masa cu voi acum. Acest cuvânt îl rostesc și eu. Cu dor am așteptat sosirea Preafericirii Voastre în mijlocul nostru. Am așteptat clipa aceasta și noi și tot poporul din Maramureș și maicile care de 18 ani au trudit și s-au sacrificat ca să facă această mănăstire’, a spus IPS Arhiepiscop Justinian. ‘Aici vedem pe Hristos răstignit prin biserica veche a mănăstirii care a fost mutată, dar și pe Hristos înviat în tot ceea ce s-a făcut nou. Puterea lui Hristos ridică un om umilit. Nu-l ridică unde a fost, ci mult mai sus. Hristos a făcut ca mănăstirea actuală să fie mai frumoasă decât la origini. Așa lucrează Dumnezeu cu harul lui, nu rămâne niciodată dator’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sâmbătă dimineața, peste 3.000 de credincioși au participat la slujba de sfințire a noii biserici a Mănăstirii Bârsana cu hramul ‘Soborul celor 12 Sfinți Apostoli’ și s-au închinat în sfântul altar proaspăt târnosit. Slujba de târnosire și sfințirea picturii bisericii, precum și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Patriarhul românilor, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Arhiepiscop Justinian, IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a dăruit maicii starețe Filofteia Crucea patriarhală, mai multe diplome de merit pentru ctitorii și binefăcătorii mănăstirii, iar pentru noul altar un set de Sfinte Vase și o cruce de binecuvântare, realizate în atelierele Patriarhiei Române, Sfânta Evanghelie cu icoane color, noul Liturghier și alte cărți de folos duhovnicesc, iar credincioșii au primit în dar iconițe. PS Iustin Sigheteanul a dăruit Preafericirii Sale o miniatură a noii biserici sfințite.

Vizite în Sighet și Oaș

De la Mănăstirea Bârsana, delegația Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a mers sâmbătă după-amiază la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din orașul Sighet. În spațiul de reculegere și rugăciune al muzeului, vizitatorii au aprins o lumânare în memoria victimelor comunismului. De la memorial, Patriarhul nostru a făcut un scurt popas la Biserica ‘Sfinții Împărați’, la sediul Vicariatului ortodox ucrainean din Sighet, unde a fost întâmpinat de părintele vicar Ioan Pițura și de credincioși ai acestei comunități. ‘Vizita de astăzi rămâne pentru noi o vie amintire, o pagină sfântă, pentru că ați binevoit să ne binecuvântați, să ne îndemnați, să ne împărtășiți cuvânt de îmbărbătare și de rugăciune’, a spus părintele vicar. Credincioșii ucraineni au făcut o procesiune pe străzile orașului cu steaguri, cu prapuri și au cântat pricesne în limba ucraineană. În orașul Sighet a mai fost vizitat și vechiul palat episcopal care este astăzi sediul Protopopiatului ortodox din Sighet, unde Patriarhul României a primit în mod solemn cheia orașului maramureșean. În drum spre țara Oașului a fost vizitată și mănăstirea din Săpânța-Peri, care este în construcție. Biserica mănăstirii are o turlă de 78 de metri, un record pentru bisericile din lemn. Patriarhul României a felicitat și binecuvântat obștea de călugărițe în frunte cu maica stareță Agnia Ciuban și pe părintele Grigore Lutai, ctitorul mănăstirii. Preafericirea Sa a dăruit lăcașului o cruce de binecuvântare, Evanghelia cu ilustrații color, noul Liturghier și o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Programul zilei de sâmbătă s-a încheiat cu slujba de sfințire a noului sediu al Protopopiatului ortodox din Negrești-Oaș.

Comentarii Facebook


Știri recente