Pe urmele Sfântului Cuvios Ioan Iacob Hozevitul

În perioada 29 octombrie-5 noiembrie 2010, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Centrul de pelerinaj ,,Sfânta Parascheva’, a organizat pelerinajul ‘Dor de pustie, dor de cer’, în Țara Sfântă, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Pelerinajul s-a desfășurat cu binecuvântarea și la inițiativa Înalt Preasfințitului Părinte Teofan și a marcat împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.

Grupul de 450 de pelerini care au călătorit în nouă autocare a fost format din clerici și credincioși și a fost însoțit de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Dacă în prima parte a pelerinajului a fost vizitată provincia Iudeea, în cea de a doua parte, pelerinii și-au îndreptat pașii spre provincia Galileea, locul cel mult iubit de Mântuitorul Iisus Hristos. La plecarea în pelerinaj Înalt Preasfințitul Teofan a binecuvântat participanții și a adresat un cuvânt de folos prin care a arătat că ‘pelerinul este chemat să meargă pe urmele sfinților și să aibă, drept finalitate a călătoriei lui, împărăția cerurilor. Starea de călugăr sau de persoană căsătorită, statutul de preot sau de mirean, vârsta sau naționalitatea, poziția socială sau starea materială nu sunt importante în calea de parcurs a creștinului. Este aceeași călătorie, eventual pe drumuri diferite, dar destinația este aceeași – Dumnezeu. Din neamul românesc, de pe pământ românesc, au răsărit flori curate ale sfințeniei care au călăuzit pe ortodocșii români în călătoria lor către Dumnezeu. Cel mai apropiat chip al sfințeniei din timpul nostru și de la noi este Sfântul Ioan Iacob de la Neamț. A trăit în Moldova și în Țara Sfântă. A fost un om însetat după Dumnezeu, înfometat după împărăția cerurilor’, a reliefat IPS Părinte Mitropolit în mesajul de binecuvântare.

Rugăciune cu lacrimi de bucurie

În timpul pelerinajului, mergând pe urmele lui Hristos, am simțit cu toții cât de mult a iubit Dumnezeu lumea și am înțeles că trebuie să devenim, asemenea vameșului Zaheu, mai buni, mai curați, mai drepți. Ajunși în Betleemul Iudeii ne-am plecat și noi genunchii, asemenea magilor și păstorilor, în față ieslei sărăcăcioase în care a ales să Se nască cu trup Cel născut din veșnicie. A doua zi am petrecut-o în Ierusalim, orașul Învierii lui Hristos, și după ce ne-am făcut și noi părtași patimilor lui Hristos, pe drumul Crucii, am ajuns în fața Sfântului Mormânt, pe care l-am aflat gol, ca adeverire a Învierii Lui. Semne ale prezenței lui Hristos le-am găsit și în Ghetsimani, pe Muntele Sion sau pe Muntele Măslinilor, iar la mormântul Preacuratei Fecioare Maria din Ghetsimani am constatat și noi, cu Apostolul Toma, că mormântul este gol, semn că Fiul ei i-a ridicat trupul adormit la cer. Ziua de 1 noiembrie, a treia a pelerinajului nostru, a fost una cu totul deosebită pentru că am mers pe urmele Sfântului Cuvios Ioan Iacob, la Hozeva. Am rostit Acatistul Sfântului Ioan Iacob, ne-am închinat la cinstitele lui moaște și ne-am rugat împreună la căpătâiul lui pentru cei rămași acasă. La moaștele Sfântului Ioan Iacob am văzut lacrimi în ochii pelerinilor, am văzut zâmbetul bucuriei smerite pe chipurile lor, și acest lucru ne-a bucurat.

Sfânta Liturghie la Mormântul Domnului

După vizitarea Mănăstirii Hozeva pelerinii din Moldova au urcat pe Muntele Ispitirii, la Mănăstirea din Qarantania, de unde au putut admira Valea Ierihonului pe care odinioară diavolul a arătat-o ca ispitire Mântuitorului Hristos. În după-amiaza zilei de 1 noiembrie, delegația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, a fost primită de Sanctitatea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și al întregii Palestine. Întâlnirea a marcat sosirea grupului de pelerini de la Iași. Am cerut binecuvântare de la patriarhul locului ca în noaptea de 1 spre 2 noiembrie să ne putem afla cu toții într-o suflare de rugăciune la Sfântul Mormânt. Astfel, în seara zilei de 1 spre 2 noiembrie, cei 450 de români și-au îndreptat smerit pașii spre vechea cetate a Ierusalimului pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și de Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Metodios, Arhiepiscopul Taborului și Exarh al Sfântului Mormânt, în calitate de reprezentant al Patriarhiei de Ierusalim, alături de un sobor de preoți și diaconi. Atât rotonda Sfântului Mormânt, cât și Biserica Învierii au fost pline de credincioși români. La finalul slujbei, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a binecuvântat grupurile de pelerini care au mai rămas timp de jumătate de oră în piața din fața bisericii Sfântului Mormânt pentru a intona cântări religioase.

În Galileea, pe urmele Mântuitorului

La biserica ortodoxă de pe Muntele Tabor Părintele Mitropolit Teofan a vorbit pelerinilor despre sensurile dogmatice și spirituale ale sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos. Mai apoi pelerinii, însoțiți de ierarhul lor, au vizitat orașul Nazaret. În biserica greacă ortodoxă Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat slujba Acatistului Bunei Vestiri, după care am mers către satul Cana Galileei, locul în care Hristos Și-a arătat dumnezeirea Sa pentru prima dată. Pelerinii s-au putut reculege de asemenea și la sfintele locuri de pe malurile Mării Galileei, unde Mântuitorul a săvârșit cele mai multe dintre minunile Sale.

Am trăit zile de aleasă bucurie duhovnicească în Țara Sfântă, urmând lui Dumnezeu și sfinților Săi. Mulțumim Mântuitorului Hristos pentru că ne-a învrednicit să fim în acest pelerinaj pe sfintele Sale urme și mulțumim Înalt Preasfințitului Părinte Teofan pentru că ne-a însoțit cu prezența și cu rugăciunea în această perioadă. Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…