Pe muntele Ceahlău, în rugăciune, asemenea celor trei apostoli

Sute de credincioși au participat ieri, 6 august 2009, la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Mănăstirea „Schimbarea la Față a Domnului” de pe Muntele Ceahlău, de către Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de către PS Episcop Siluan al Episcopiei Române din Ungaria, înconjurați de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Chiar dacă vremea a fost nefavorabilă, oamenii au urcat pe jos pe Muntele Ceahlău, dorind astfel să rememoreze momentul pe care l-au trăit cei trei sfinți apostoli la Schimbarea la Față a Domnului.

Pelerinajul dedicat sfinților nemțeni a continuat ieri la Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău, la care au început să vină, încă din după-amiaza zilei de 5 august, credincioși din toate zonele țării. Programul liturgic a debutat în ziua de miercuri cu slujba Privegherii și a continuat în ziua de hram cu Slujba Aghezmei, a Ceasurilor și a Acatistului. Sfânta Liturghie, care a început la ora 10:00, a fost săvârșită de către IPS Teofan și PS Siluan. În tot acest timp, oamenii s-au rugat alături de cei doi ierarhi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Episcopul ortodox român din Ungaria, care a vorbit despre importanța sărbătoririi, pe Muntele Ceahlău, a Schimbării la Față a Domnului. „Cei trei ucenici (n.r. – Petru, Iacov și Ioan), împreună cu Mântuitorul, au avut parte de arătarea slavei celei mai dinainte de veci pe care Fiul a avut-o la Tatăl mai înainte de a fi lumea. Izvorârea de lumină a copleșit sufletele ucenicilor, au simțit un dar deosebit și și-au dorit să prelungească această stare minunată a împărăției lui Dumnezeu. Aceste momente de bunătate, de binefacere le gustăm și noi din plin, asemenea ucenicilor, tot într-un munte. Ne-am urcat pe acest munte asemenea sfinților apostoli, fiecare după puterile noastre, ostenindu-ne pentru a petrece câteva clipe la picioarele Mântuitorului, în rugăciune”, a spus PS Siluan, care a rostit în cadrul Sfintei Liturghii rugăciunea de binecuvântare a strugurilor. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a vorbit în cuvântul său despre minunea Schimbării la Față și despre foloasele participării la o astfel de slujbă. „Fiecare după a sa putere, după a sa credință, ați încercat urcând astăzi (n.r. – ieri) pe muntele cel sfânt al Moldovei să trăiți clipele pe care le-a trăit Hristos și cei trei ucenici ai Lui când au urcat pe Muntele Tabor. Participând la Sfânta Liturghie, ați simțit o pregustare din dumnezeirea lui Hristos. Nu se poate ca strălucirea feței Sale să nu fi ajuns și în ființa noastră”, a remarcat Înalt Preasfințitul Teofan.

„Slujba de astăzi a fost săvârșită la înălțimea Muntelui Tabor”

Oamenii au stat neclintiți în timpul slujbei, în ciuda vremii nefavorabile. „Slujba de astăzi a fost săvârșită la înălțimea Muntelui Tabor. Am încercat să simt puțin din bucuria celor trei ucenici care L-au văzut pe Mântuitorul schimbându-Se la Față pe Muntele Taborului. M-am rugat pentru tot poporul român și pentru toți creștinii, din toată lumea aceasta, să-i întărească Bunul Dumnezeu în rugăciune, ascultare și să le descopere fiecăruia din marea dumnezeire a Domnului nostru Iisus Hristos. Mă întorc cu mai multă credință și cu mai multă dragoste în suflet”, a declarat Amalia Ioana Isipeanu, din Craiova. „Am venit la hramul acestei mănăstiri încă de miercuri după-amiază. Ne-a plouat și ne-a udat până la piele, dar a meritat. M-am rugat pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate. Mi-am dorit foarte mult să ajung la această slujbă. Acum mă voi întoarce acasă cu sufletul împăcat și ușurat”, a mărturisit Frăsâna Roșu, 72 de ani, din localitatea Preutești, municipiul Fălticeni.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…