Pe data de 13 decembrie 2004 se implinesc 311 ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Dosoftei.

Mitropolitul Dosoftei este una dintre marile figuri ale Bisericii Ortodoxe in general si ale Bisericii Ortodoxe Romane din Moldova in mod special. Mitropolitul Dosoftei a fost un mare fauritor de limba si a fost un mare ierarh.

Cu prilejul implinirii la data de 13 decembrie 2004 a 311 ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Dosoftei, Fratia Ortodoxa – filiala Iasi a organizat cea de-a VII-a Editie a ‘Zilelor Dosoftei’.

Astfel, incepand cu orele 16.00, Prea Cucernicul Parintele Constantin Andrei – protopop al Protopopiatului Iasi I, impreuna cu un sobor de 12 preoti, a oficiat o Slujba de pomenire a Mitropolitul Dosoftei. Mai apoi, Parintele Protopop Constantin Andrei a afirmat ca Zilele Dosoftei au devenit o traditie si pentru faptul ca organizatorii acestui eveniment sunt constienti de la an la an de importanta personalitatii comemorate: ‘Personalitatea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei straluceste in panteonul Culturii nationale romanesti. Ani de-a randul, ‘Fratia Ortodoxa’ – filiala Iasi impreuna cu Muzeul Literaturii Romane au organizat, in cadrul ‘Zilelor Mitropolitului Dosoftei’, expozitii, vernisaje, simpozioane si nu a lipsit niciodata, insa, Slujba de pomenire a acestui mare ierarh al Moldovei. Si anul acesta, prea cucernicii parinti din Municipiul Iasi au binevoit sa fie prezenti si sa participe la Slujba de pomenire a Mitropolitului Dosoftei care s-a straduit, in conditii vitregi, ca Limba romana sa patrunda si in Biserica. Astfel, se exprima recunostinta si pretuirea fata de ierarhii si inaintasii nostri ce au lucrat si s-au jertfit pentru promovarea Limbii romane si in Biserica.’

Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi a vorbit despre perioada in care Mitropolitul Dosoftei s-a aflat in exil. In expunerea sa, Parintele Ion Vicovan a mentionat imprejurarile in care Mitropolitul Dosoftei a fost exilat: ‘In 1686, Mitropolitul Dosoftei a fost nevoit sa plece in Polonia, unde isi va da si obstescul sfarsit la data de 13 decembrie 1693. Au fost mai multe discutii si ipoteze referitoare la modul plecarii sale in Polonia: unii au spus ca Mitropolitul Dosoftei a plecat de bunavoie, iar altii au spus ca a fost silit sa plece in exil. Mitropolitul Dosoftei a fost un fel de ostatec.’

Manifestarea s-a incheiat cu un Concert de colinde sustinut de Corul ‘Fratia’ al Bisericii ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi.

Viata si Activitatea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei

Mitropolitul Dosoftei al Moldovei a fost unul dintre cei mai mari carturari din trecutul nostru. El este primul poet national, versificand ‘Psaltirea in versuri’, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura Sfintilor Parinti la noi si cel care a contribuit la formarea limbii literare romanesti.

Mitropolitul Dosoftei s-a nascut in anul 1624, la Suceava, si a trecut la cele vesnice la 13 decembrie 1693 in exil, la Zolkiew, azi Nesterov, Ucraina. A invatat la Iasi probabil la Colegiul intemeiat in 1640 la Manastirea Sfintii Trei lerarhi, apoi la Scoala Fratiei Ortodoxe din Lvov, unde a facut studii umaniste si de limbi.

Calugarit la Manastirea Probota sub numele de Dosoftei, a fost ales Episcop la Husi si Roman. Din 1671 a devenit Mitropolit al Moldovei.

In toamna anului 1696 a fost dus in Polonia de ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii.

Mitropolitul Dosoftei a lasat o urma adanca in viata religioasa a Moldovei, dandu-i un impuls nou. Prin reinfiintarea tipografiei, prin tiparirea de carti noi, in special de ritual bisericesc, Mitropolitul Dosoftei este continuatorul direct al operei culturale din epoca lui Vasile Lupu.

Principala opera a Mitropolitului Dosoftei si prima lui scriere care a vazut lumina tiparului este Psaltirea in versuri, care a aparut in anul 1673, intr-un orasel polonez, Uniev. A tradus aceasta carte din slavoneste si aceasta traducere a vazut lumina tiparului in anul 1680.

In Molitvelnicul lui din anul 1681 si in Parimiile aparute in anul 1683, Dosoftei tipareste o lunga Cronologie a tarii Moldovei, scrisa in versuri silabice, compusa din 136 rinduri. Are si niste versuri dedicate Patriarhului Ioachim al Moscovei. Importanta Psaltirii in versuri a Mitropolitului Dosoftei pentru literatura romana veche este foarte mare. La sfarsitul Psaltirii, Mitropolitul Dosoftei tipareste si versurile lui Miron Costin privitoare la originea neamului romanesc.

Tot la tipografia din Uniev, Mitropolitul Dosoftei publica in anul 1673 un Acatist talmacit de pre limba slavoneasca pre limba romaneasca prin iubirea de munca si rivna Preasfintitului chir Domnului parinte Dositei, Mitropolitul Sucevei. Probabil ca este o retiparire a unei parti din Acatistul Maicii Domnului, din Precinstitele Acatiste ale lui Petru Movila, carte aparuta la tipografia din Manastirea Pecersca in anul 1629.

In 1679 tipareste o Liturghie, tradusa de el din limba greceasca, cu numeroase note scrise in limba greaca, pentru ca in anul 1680 sa tipareasca la Iasi Psaltirea slavo-romana.

O insemnatate mare pentru literatura noastra veche are monumentala opera cunoscuta sub titlul Viata si Petreacerea Svintilor sau Proloagele. Aceasta scriere a Mitropolitului Dosoftei cuprinde patru volume mari, tiparite intre anii 1682-1686. Opera Mitropolitului Dosoftei in mare parte este alcatuita sau tradusa dupa mai multe izvoare, cum spune el, de pe greceste si de pe sarbeste.

De asemenea, el a tradus si a trimis la Moscova si la Kiev Epistolele lui Ignatie, Arhiepiscopul de Antiohia.

Comentarii Facebook


Știri recente