Pavecernița Mare la Mănăstirea bucureșteană Radu-Vodă

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat pe 27 februarie 2012 Slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia se citește prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Mănăstirea Radu-Vodă din București. La Sfânta Slujbă au fost prezenți foarte mulți credincioși.

La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură prin care a explicat de ce acest Canon este așezat la începutul Postului Mare în Biserica Ortodoxă. Totodată, Preasfinția Sa a precizat că fără pocăință nu ne putem apropia de Dumnezeu.

Pe 28 februarie 2012 Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul va oficia Slujba Canonului cel Mare la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon Nou’ – Paraclis patriarhal.

Referindu-se la frumusețea și importanța Canonului cel Mare, teologul grec Ioannis Fountoulis a scris următoarele: ‘(Canonul cel Mare) nu este nimic mai mult decât un cântec de lebădă, un plânset înainte de moarte, un monolog de jale. Poetul se găsește la sfârșitul vieții sale. Simte că zilele lui sunt puține, viața lui a trecut. Meditează la moarte și la judecata dreptului Judecător, care-l așteaptă. Vine să facă o retrospecție, o trecere în revistă a duhului lumii. Se așază ca să discute cu sufletul său. Însă darea de seamă nu este încurajatoare. Lanțul cel greu al păcatului îl strânge. Conștiința îl verifică. Și poetul plânge mereu pentru prăpastia faptelor sale rele. În plânsul acesta se ia la ceartă cu retrospecția din Sfânta Scriptură. Însă legătura plânsetului cu Scriptura este foarte naturală. Ca om al lui Dumnezeu, poetul deschide cartea lui Dumnezeu ca să își evalueze destinul său.

Comentarii Facebook


Știri recente