Patru lăcașuri de închinare sfințite în Mitropolia Olteniei

Mai multe lăcașuri de închinare au fost sfințite în Mitropolia Olteniei, în cea de-a XXII-a Duminică de după Rusalii. Mii de credincioși au luat parte la Sfintele Liturghii arhierești săvârșite de ierarhii olteni la Craiova, Mălaia, Igoiu și Tâmna, informează „Ziarul Lumina”.

Câteva sute de credincioși craioveni au participat la slujba de sfințire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul Magnolia al municipiului Craiova. Situată la ieșirea din oraș, pe ruta Pitești-București, nou-înființata parohie are în componență familii stabilite în proximitatea orașului, într-o așezare rezidențială de blocuri și case construite în urmă cu câțiva ani. Ideea ridicării unui lăcaș de închinare pentru această zonă i-a aparținut preotului Marius Coliță. În demersul său, preotul Coliță a fost sprijinit de Aurel Iovan.

Singura bogăție este numai în Dumnezeu”

După slujba de sfințire, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. La final, Înalt Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, tâlcuind pericopa duminicală care a avut tema „Pilda bogatului nemilostiv” (Luca XVI, 19-31). „Sfântul Evanghelist trece de la cel bogat la cel sărac, care este pe deasupra bolnav, plin de răni și lipsit de orice ajutor din partea semenilor. El stă permanent în preajma curții bogatului care, ori de câte ori ieșea din casă, îl vedea, dar rămânea indiferent la suferințele lui. Spre deosebire de cel bogat, săracul din Evanghelia de astăzi are un nume, îl cheamă Lazăr. Și, pe lângă faptul că este bolnav și amărât, este răbdător, îngăduitor și înțelegător. Sfântul Evanghelist ne spune că se mulțumea și cu fărâmiturile ce cădeau de la masa bogatului, nefiind pretențios, dorind numai mila semenilor săi. De la el, bogatul ar fi trebuit să învețe că suferința este dată omului spre îndreptare. Dacă bogatul nu suferea, iar Lazăr era plin de boală și necazuri, aceasta nu se datora faptului că ar fi avut vreun merit pentru că era bogat. Cu toate acestea, avem nenumărate exemple din Sfânta Scriptură de bogați care s-au îndreptat prin intermediul bogăției lor, conștientizând cu adevărat că singura bogăție este numai în Dumnezeu”, a spus IPS Irineu. Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, preotul Marius Coliță a primit rangul de iconom stavrofor, iar Aurel Iovan a primit gramată de mulțumire.

Vizită la Seminarul Teologic din Craiova

Sâmbătă, 3 noiembrie, IPS Irineu a fost prezent în mijlocul elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. După ce au fost prezentate rezultatele la învățătură pe anul școlar 2011-2012, seminariștii merituoși au primit premii din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, din partea primăriei municipale și a consiliului local. La eveniment au luat parte întregul corp profesoral și părinții elevilor. La final, IPS Irineu i-a felicitat pe premianți și i-a îndemnat să stăruiască cu râvnă în învățarea Cuvântului lui Dumnezeu.

Liturghie cu cinci arhierei în biserica Mănăstirii Mălaia

Tot sâmbătă, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați cu un sobor de peste 50 de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălaia, din comuna Mălaia, județul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Mucenic Ioan Rusul”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Gherasim i-a binecuvântat pe credincioși și a ținut un cuvânt de învățătură, în care a amintit că, în urmă cu patru luni, PS Emilian Lovișteanul a pus piatra de temelie la acest sfânt așezământ. „Dăm slavă Sfintei Treimi pentru slujba de astăzi, împlinită sufletește și trupește, și rugăm pe bunul Dumnezeu pentru toți cei care s-au ostenit și au ridicat această sfântă mănăstire, ca să le dăruiască pace, sănătate și mulți ani”, a conchis chiriarhul locului.

Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, ctitorii mănăstirii, părintele iconom stavrofor Ioan Comăneci și Frank Vasile Timiș, au primit din partea IPS Gherasim și a PS Emilian Lovișteanul „Diploma de ctitor” și Medalia jubiliară „Sfântul Voievod Neagoe Basarab”. De asemenea, Carmen Timiș, Vasile Frank Timiș jr., Patrice Gabriela Timiș și Ramona Maria Timiș au primit „Diploma de ctitor” și Medalia jubiliară „Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”. Au mai primit gramate de mulțumire din partea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului reprezentanții administrației locale și alte personalități care s-au implicat în construirea și finalizarea complexului monahal.

Sfințire de biserică în cătunul râmnicean Igoiu

În Duminica a XXII-a după Rusalii, PS Emilian Lovișteanul a oficiat Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Parohia Alunu, județul Vâlcea. Cu acest prilej, a fost târnosită și biserica filială din satul Igoiu, după ce lucrările de consolidare și înfrumusețare au fost finalizate.

Biserica „Cuvioasa Parascheva” din satul Igoiu, localitatea Alunu, a fost construită în anul 1752. Se află pe un deal în mijlocul satului și este clădită din bârne de stejar, netencuită, cu temelie de piatră, pardosită cu lespezi de piatră și acoperită cu șiță de brad. În anul 2011, cu binecuvântarea IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, la inițiativa părintelui paroh Ștefan Boeangiu, biserica a intrat într-un amplu proces de conservare, restaurare și înfrumusețare.

Biserica din Tâmna, resfințită

Pentru credincioșii parohiei mehedințene Tâmna, ziua de 4 noiembrie a fost una festivă și de bucurie sfântă, biserica satului lor împodobindu-se și primind resfințirea. Preoții și credincioșii au cântat împreună tropare și au înconjurat bise-rica, rugându-se pentru trăinicia sfântului lăcaș de închinare. PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a târnosit acest sfânt lăcaș, închinându-l Sfântului Ierarh Nicolae.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Mihail Borza, parohul sfântului lăcaș, a primit rangul de iconom stavrofor. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Kinonia” al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Comentarii Facebook


Știri recente