Patru coruri de muzică bisericească în concurs

În Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Spiridon – Nou’ din București are loc astăzi etapa mitropolitană a Concursului național de muzică bisericească corală ‘Lăudați pe Domnul’. La competiție s-au înscris patru grupuri corale din patru eparhii din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La Concursul național de muzică bisericească corală ‘Lăudați pe Domnul’ participă coruri preoțești ale protopopiatelor din cadrul Patriarhiei Române. După prima etapă a concursului, când a fost ales un singur grup coral care să reprezinte o eparhie, astăzi are loc etapa pe mitropolii. În Mitropolia Munteniei și Dobrogei, concursul este organizat în Biserica ‘Sfântul Spiridon – Nou’, Paraclis patriarhal și Catedrală mitropolitană, unde cântă astăzi, începând cu ora 12.00, patru coruri preoțești: Corala ‘Dimitrie Suceveanu’ a Protopopiatului II Capitală din Arhiepiscopia Bucureștilor, corala Protopopiatului Târgoviște Sud din Arhiepiscopia Târgoviștei, Corala ‘Iosif Naniescu’ a Protopopiatului Curtea de Argeș din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Corala ‘Sfântul Mare Mucenic Mina’ a Protopopiatului Slobozia din Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Repertoriul de concurs cuprinde compoziții corale pentru cor bărbătesc din muzica bisericească și folclorică. Publicul iubitor de muzică corală poate auzi astăzi cântarea ‘Graiurile Mele’ de preot Alexandru Delcea, Psalmul 33 din Buchetul de cântări athonite, Balada Mănăstirii Argeșului de preot Victor Frangulea și cântarea ‘Doamne, auzi glasul meu’ de Nicolae Lungu.

Juriul desemnat pentru alegerea uni cor reprezentativ pentru Mitropolia Munteniei și Dobrogei la etapa finală a concursului, de pe 27 octombrie, este format din Iosif Fiț, dirijor, compozitor și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Alexandru Racu, dirijor permanent al corului Filarmonicii ‘Oltenia’, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, și preotul Sorin Dobre, lector la Catedra de muzică bisericească din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu. Concursul ‘Lăudați pe Domnul’ etapa pe Mitropolia Munteniei și Dobrogei este organizat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente