Patru biserici din Moldova își sărbătoresc mâine hramul

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește mâine pe Sfântul Mare Mucenic Mina din Cotiani. Mai multe biserici din Moldova își sărbătoresc cu aceasta ocazie hramul.

Biserica Sf. Apostol Andrei din Iași se numără printre acestea, sărbătorindu-și mâine cel de-al doilea hram. Situată în apropierea Palatului Culturii. Biserica fost ctitorită de preotul Ioan Buciumaș și de negustorul Neculai în anul 1794. De-a lungul timpului a suferit mai multe restaurări, ultima fiind cea dintre anii 1989-1997. În urma acesteia, biserica a fost resfințită la 15 octombrie 1996, în prezența sfintelor moaște ale Sf. Apostol Andrei. Părintele paroh Vasile Nechita a oferit detalii pentru Radio TRINITAS: „Biserica Sf. Apostol Andrei este ridicată la sfârșitul secolului XVIII, pe temelia unei vechi biserici ale cărei urme s-au găsit cu ocazia Biserica a suferit de-a lungul vremii modificări, mai ales ca a trecut printr-un incendiu și un cutremur devastator.”

În acest an, de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Mina, la biserica Sf. apostol Andrei din Iași slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, începând cu ora 8.

O alta biserică ce își sărbătorește mâine hramul este biserica Sf. Mina din Bârlad. Sfântul lăcaș a fost construit în anul 1856. În decursul timpului pictura bisericii a fost refăcută, lăcașul fiind sfințit in anul 2000.

Sf. Mare Mucenic Mina este și ocrotitorul bisericii care îi poartă numele din municipiul Piatra Neamț. Lăcașul este construit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, lucrările aflându-se în plină derulare. În acest an cu prilejul hramului la biserica Sf. Mina din Piatra Neamț au fost aduse moaștele Sfinților Epictet și Astion de la Arhiepiscopia Tomisului.

Și biserica Sf. Mare Mucenic Mina din Iași își sărbătorește mâine hramul. Sfântul lăcaș datează din anul 1812, biserica primind anul trecut în dar un fragment din moaștele Sf. Mucenic Mina.

Comentarii Facebook


Știri recente