PATRIRHUL ECUMENIC DE CONSTANTINOPOL IN VATICAN

Sambata dimineata 27 noiembrie, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, va prezida impreuna cu Papa Ioan Paul al II-lea o Celebrare ecumenica. In cadrul celebrarii Patriarhul Ecumenic va primi din partea Papei relicviile Sfintilor Grigore din Nazianz si Ioan Crisostom, patriarhi ai Constantinopolului si invatatori ai Bisericii.

Aceasta celebrare, dupa cum se arata in Comunicat, constituie „un semn al dorintei Bisericii din Occident si din Orient de a inainta impreuna spre darul unitatii vizibile, pentru ca lumea sa creada in Hristos unicul Mantuitor’. Din Delegatia ortodoxa vor face parte a, IPS Gregorios; Mitropolitul din Myra,IPS Chrysostomos; Mitropolitul din Alexandroupolis, IPS Anthimos; PS Alex Karloutsos profesorul Dr. Gregory Skalkeas, de la Academia Teologica din Atena; domnii Nicholas Manginas si Peter Kile. La Celebrarea va fi prezenta si comunitatea ortodoxa din Roma.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I ii ceruse Papei Ioan Paul al II-lea, cu ocazia recentei lor intalniri din 29 iunie 2004, relicviile celor doi sfinti Patriarhi, care se pastreaza in Basilica din Vatican. Cu aceeasi ocazie il invitase, de altfel, pe Papa Ioan Paul al II-lea in vizita la Istanbul. In septembrie 2004, Papa i-a comunicat Patriarhului Ecumenic imposibilitatea sa de a efectua o vizita in Turcia, dar a confirmat intentia sa de a oferi Patriarhiei Ecumenice relicviile celor doi Sfinti Parinti ai Bisericii.

Sfantul Grigore din Nazianz, arhiepiscop de Constantinopol, numit si “Teologul”, a murit in jurul anului 390. A fost inmormantat in satul sau natal, in apropiere de Nazianz (Capadocia de astazi, in Turcia), dar osemintele sale au fost mai apoi mutate la Constantinopol. Conform traditiei, sfintele moaste au fost duse la Roma de catre niste calugarite care fugeau din Constantinopol din cauza persecutiei iconoclaste din sec. al VIII-lea. Initial au fost pastrate in biserica Santa Maria in Campo Marzio, iar apoi au fost mutate in noua Bazilica din Vatican, la 11 iunie 1580, si zidite in altarul capelei gregoriene. Sfantul Grigore din Nazianz a fost primul sfant cinstit in mod oficial in noua Bazilica din Vatican, alaturi de Sfantul Petru.

Sfantul Ioan Crisostom a murit in exil, in 407. La 27 ianuarie 438 ramasitele sale ai fost asezate in biserica bizantina a Sfintilor Apostoli din Constantinopol, unde in mod traditional erau inmormantati arhiepiscopii si imparati. Mai tarziu, 1204 relicviile au fost furate de cruciatii care au cucerit Constantinopolul un timpul Cruciadei a 4 -a si duse apoi la Roma si au fost asezate in vechea Bazilica din Vatican. La 1700, Papa Urban al VIII-lea a dispus ca acestea sa fie asezate in Capela Corului Canonicilor, in nou Bazilica din Vatican.

Comentarii Facebook


Știri recente