Patrimoniul religios-patrimoniu cultural – Seminar desfasurat la Patriarhia Romana

Patriarhia Romana si-a propus sa sensibilizeze factorii responsabili de conservarea si restaurarea patrimoniului cultural national. In acest sens la Palatul Patriarhal s-a desfasurat seminarul cu tema Patrimoniul religios-patrimoniu cultural, organizat in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor, in cadrul caruia au fost prezentate mai multe comunicari stiintifice.

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a deplans cu acest prilej disparitia unor valori din patrimoniul cultural national, in special cel bisericesc, prin trecerea lor peste granita. Din toata inima ma bucur ori de cate ori aflu despre stradania unor specialisti de a conserva patrimoniul eclezial. Si tot de atatea ori sufar cand aflu ca iau calea strainatatii atatea valori unice, a afirmat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Responsabilul guvernamental cu cultele, Laurentiu Tanase, a anuntat infiintarea unei Directii a Patrimoniului Eclezial in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte pe care il conduce. Obiectivele acestei directii sunt analizarea starii de conservare a monumentelor istorice religioase si conservarea integrala a acestora. Sunt preconizate si extinderea lucrarilor de intretinere si de restaurarea picturilor murale si a decoratiilor sculptate in piatra. Tanase spune ca a demarat investigatiile referitoare la starea muzeelor si colectiilor eparhiale si manastiresti ale protopopiatelor si parohiilor, in vederea restaurarii acestora si pentru amenajarea unor noi unitati muzeale.

Potrivit sefului Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, pr. Costel Stoica, patrimoniul ecleziastic este alcatuit din biserici si manastiri, monumente de arta religioasa si din obiecte de cult cu valoare deosebita. O Dare de seama pentru Sfantul Sinod pe anul 2000, arata ca Ortodoxiei ii apartin 3.605 de monumente istorice dintr-un total de 4.447 de vestigii crestine aflate pe teritoriul Romaniei.

Programul national de restaurare, cu finantare de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii, a prevazut, la 30 iunie anul trecut, lucrari de restaurare la 195 monumente apartinand Bisericii Ortodoxe Romane, dintr-un total de 350 de obiective, pentru care s-au alocat 83.055 de miliarde de lei, din totalul de 144.500 de miliarde lei repartizat de la bugetul de stat.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente