Opt biserici de lemn din Maramures sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO, lista care reuneste cele mai importante monumente culturale si naturale de pe planeta. Din acest motiv, judetul reprezinta o atractie pentru straini, dar turismul la aceste lacasuri se face la voia intamplarii. Cateodata este chiar imposibil sa intri in unele biserici, deoarece persoana care are cheia de la intrare este data disparuta, informeaza cotidianul ‘Evenimentul Zilei’. Cele opt lacasuri de cult maramuresene de pe lista UNESCO sunt cele din Desesti, Leud Deal, Barsana, Budesti, Poienile Izei, Surdesti, Plopis si Rogoz. Bisericile sunt facute din trunchiuri mari din copac, iar la realizarea lor s-au folosit cuie tot din lemn. Sutele de ani si-au lasat amprenta asupra lor. In multe cazuri, lemnul este atacat de ciuperci sau de carii, iar pictura interioara trebuie restaurata. Anul acesta, Ministerul Culturii si Cultelor a alocat suma de 330.000 RON (3,3 miliarde de lei vechi) pentru lucrari de restaurare si reconditionare, la bisericile din Rogoz, Barsana si Leud Deal. Banii nu sunt multi, dar e bine ca vin. Ca sa obtii cheia de la biserica pentru a vizita interiorul, trebuie ori sa astepti pana vine cel la care este cheia, ori sa mergi sa-l cauti prin sat. Dar, strainii nu au nici timp si, mai mult ca sigur, nici chef sa umble dupa cheie. Asa ca, de cele mai multe ori viziteaza doar exteriorul bisericilor si pleaca spre mult mai bine valorificatele biserici din Bucovina. Bisericile maramuresene nu au pliante de prezentare traduse in limbile de circulatie internationala. In cele mai multe cazuri, cei care au cheia in custodie fac si oficiile de ghid, dar, de obicei, nu prea fac fata intrebarilor. Vasile Berci, presedintele Comisiei de cultura din cadrul Consiliului Judetean Maramures, recunoaste ca nu s-a facut nimic pentru aceste monumente: ‘N-avem bani. De obicei, daca raman ceva bani dupa a doua redistribuire, s-ar putea da ceva, dar altfel nu’. El a recunoscut si ca s-ar fi putut face intalniri cu personalul clerical si cu enoriasii pentru a sensibiliza opinia publica si a-i face pe oameni sa inteleaga ce inseamna acel monument.
Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor
Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași. Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse…
Numeroși pelerini, majoritatea tineri, l-au cinstit pe Sf. Ier. Nifon, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei
Arhiepiscopia Târgoviștei și-a cinstit miercuri și joi ocrotitorul, pe Sf. Ier. Nifon, printr-o serie de manifestări religioase și culturale care au strâns la Târgoviște peste 20.000 de pelerini, dintre care numeroși tineri. Au mai fost…
PS Benedict: Dumnezeu dă undă verde centrului de îngrijiri paliative pentru copii al Arhiepiscopiei Clujului
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat un interviu postului Radio Renașterea, în care anunță începerea unui proiect unic în Biserica Ortodoxă Română: crearea unui centru de îngrijiri paliative pentru copiii cu boli cronice progresive. Ierarhul…
Un iubitor al rugăciunii: Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la trei ani de la mutarea la Domnul
La trei ani de la mutarea la Domnul, Părintele Marius Bărăscu a fost pomenit la Parohia Parava, unde a slujit, dar și la Mănăstirea Sihla, unde mergea des pentru a participa la slujbele de Priveghere.…
Românii sunt o comunitate apreciată în Emirate, spune Parohul din Dubai
„În general, românii din Emirate constituie o comunitate apreciată de localnici și de guvern. Majoritatea lucrează în domenii precum IT, educație, industrie, inginerie, comerț, securitate și poartă cu demnitate numele de român și de creștin,…