Patriarhul României va rosti un cuvânt de învățătură la slujba Paraclisului Maicii Domnului oficiată la Catedrala Patriarhală

În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală se va oficia, în fiecare seară, de la ora 17:00, Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În prima zi de post, la 1 august 2012, cuvântul de învățătură va fi rostit, la finalul slujbei Paraclisului, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În timpul anului, la Catedrala Patriarhală, această slujbă închinată Maicii Domnului se oficiază duminica, după Slujba Vecerniei.

Preafericirea Sa a îndemnat credincioșii, în cuvântul de învățătură rostit în Duminica a VIII-a după Rusalii în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, ca în perioada postului să înmulțească faptele bune, să se abțină de la săvârșirea faptelor rele și să se roage mai mult.

„În această perioadă de post noi înmulțim rugăciunile către Maica Domnului, înmulțim cântările de laudă aduse ei și înmulțim cererile de ajutor de la ea ca să fim mai buni, mai milostivi și ca să ne ajute să împlinim în viața noastră poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, porunca iubirii față de Dumnezeu care se arată mai ales prin rugăciune și a iubirii față de semeni care se arată mai ales prin fapte bune. Maica Domnului fiind icoana și ocrotitoarea tuturor creștinilor, fiind milostivă și grabnic-ajutătoare, devine, mai ales în această perioadă a postului, un mare ajutor pentru viața creștină. Trebuie să citim mai des Paraclisul Maicii Domnului, mai ales al doilea paraclis, și să intensificăm faptele milosteniei. Dacă postim și nu împărțim daruri la săraci postul nostru nu este deplin. Postul trebuie unit cu rugăciunea, dar și cu milostenia’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel potrivit Radio TRINITAS.

Paraclisul Maicii Domnului este o slujba a Bisericii Ortodoxe (paraklisis = invocare) cu rugăciuni și cântări, prin care este invocata in ajutor Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Slujba Paraclisului, in general, este mai complexa din punct de vedere imnografic decât cea a Acatistului, fiind formata din tropare, condace si canonul complet, se rostesc Evanghelia si ectenii. Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este citit de credincioși atât în perioada postului, cât și la vreme de necaz.

La recomandarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în toate Parohiile și Mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureștilor se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului în perioada acestui post.

Comentarii Facebook


Știri recente