Patriarhul României și Primatul Cehiei și Slovaciei la Mănăstirea Agapia

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul Primat al Cehiei și Slovaciei au vizitat, astăzi, 14 octombrie 2012, în cursul după amiezii, Mănăstirea Agapia din județul Neamț. Cei doi Întăistătători au fost însoțiți de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor a oficiat o slujbă de mulțumire.

În cuvântul de binecuvântare, Patriarhul României a vorbit despre rolul important pe care îl are așezământul monahal în educarea tinerilor, aici fiind înființat în 1990 un seminar de fete pus sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Totodată a apreciat lucrările de consolidare făcute în ultimii ani la biserica mănăstirii. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mănăstirii o Cruce de binecuvântare, precum și mai multe cărți liturgice.

Stareța Mănăstirii i-a oferit la rândul ei, Preafericirii Sale, în semn de prețuire o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii Mănăstirii Agapia și mai multe volume legate de istoria așezământului monahal, ctitorie voievodală ce datează din secolul al XVI-lea.

Mănăstirea Agapia, denumită și Mănăstirea Agapia Nouă pentru diferențiere de Schitul Agapia Veche, este o mănăstire de maici situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Istoria Mănăstirii Agapia este strâns legată de istoria Schitului Agapia Veche sau Agapia din deal. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care s-a nevoit în poiana unde se află astăzi Mănăstirea Agapia Veche. Deoarece mănăstirea din deal era greu accesibilă, după anul 1600 unii călugări s-au stabilit aici și au construit o biserică de lemn.

Comentarii Facebook


Știri recente