Patriarhul României și Mitropolitul Primat al Cehiei și Slovaciei la Catedrala Mitropolitană din Iași

Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei au ajuns ieri, 12 octombrie 2012, în Arhiepiscopia Iașilor. Primirea oficială a celor doi Întâistătători de Biserici la Iași a avut loc în această dimineață, la 13 octombrie 2012, în Catedrala mitropolitană. Aici, s-au închinat la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Teofil.

În continuare, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor a oficiat o slujbă de Te-Deum, la care au participat membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a urat bun venit Patriarhului României și Mitropolitului Primat al Cehiei și Slovaciei.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat în cuvântul Său faptul că Iașiul și întreaga Moldovă nu uită sutele de biserici ctitorite sub arhipăstorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a mai spus: „Pentru toate acestea dăm slavă lui Dumnezeu Preafericirea Voastră pentru că și anul acesta sunteți împreună cu noi, pelerinii sunt împreună cu noi și în numele membrilor Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele preoților de parohie, în numele viețuitorilor sfintelor mănăstiri și în numele credincioșilor din Arhiepiscopia Iașilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei vă dorim ‘bun venit’ și frumoasă ședere în capitala Moldovei și în Moldova, iar în aceste zile să ne bucurați cu binecuvântarea Preafericirilor Voastre”.

La rândul Său, Patriarhul României a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan și a mai spus: „Și noi ne bucurăm pentru că întotdeauna sfinții sunt întâmpinați cu această formulă de salutare duhovnicească ‘Bucură-te’. De sute de ori ne adresăm unui sfânt sau unei sfinte cu aceste cuvinte pe care le-a adresat Arhanghelul Gavriil Maicii Domnului ‘Bucură-te, cea plină de har’. Acolo unde harul lui Dumnezeu lucrează rodește bucuria. În limba greacă este o legătură între har și bucurie. Acolo unde harul lui Dumnezeu este prezent sentimentul prezenței lui Dumnezeu în viața omului este bucuria. Sfântul Apostol Pavel spune ‘Cu toate necazurile pe care le am sunt totuși plin de bucurie pentru că simt că Hristos mă întărește’. Deci, această prezență a lui Dumnezeu în sfinți aduce bucurie Bisericii întregi. De aceea, noi am venit în primul rând să cinstim pe cea pe care Dumnezeu a cinstit-o cu darul sfințeniei, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este centrul atenției, evlaviei, ea este centrul Sărbătorilor Iașilor. Ne bucurăm însă că și anul acesta a venit și un alt sfânt aici, Sfântul Teofil cel nebun pentru Hristos, care arată deodată comuniunea sfinților, dar și comuniunea Bisericilor noastre ortodoxe surori. Anul acesta se împlinesc 370 de ani de când la Iași a avut loc sinodul interortodox care a definitivat credința ortodoxă prin mărturisirea lui Petru Movilă, moldovean de origine, dar care a ajutat mult Ucraina, după cum Sfântul Paisie de la Neamț, ucrainean de origine, a ajutat monahismul românesc și monahismul ortodox în general. Pe lângă acest motiv plin de semnificații duhovnicești, anul acesta, fiind și anul omagial dedicat Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, am venit să sfințim împreună cu alți ierarhi, Preafericitul Părinte Mitropolit Hristofor și cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, ceea ce s-a realizat aici prin achiziționarea, dotarea și înfrumusețarea unui nou sediu al Policlinicii Providența. Este o lucrare frumoasă, costisitoare, dar și binefăcătoare. În mod deosebit, vom avea bucuria de a sfinți o biserică nouă care are ca ocrotitor pe Mântuitorul Hristos care intră în Ierusalim, construită cu multă jertfelnicie și cu multă bucurie”.

Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul Primat al Cehiei și Slovaciei a adresat, de asemenea, un cuvânt: „Vă mulțumesc adânc din inimă pentru invitația în rândul dumneavoastră al tuturor, dar și al sfinților care ne însoțesc și cea care ne însoțește cu adevărat pe pământ și în Ceruri este Preacuvioasa Parascheva. Vă mulțumim că ne-ați invitat chiar în ziua prăznuirii sale și sunt alături de Preafericirea Voastră, dar și de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan care continuă ceea ce ați început aici. Și pentru că prietenia noastră care a început ca o prietenie moldavo-moravă continuă astăzi ca o bucurie între București și Praga. Suntem aici ca și pelerini care se închină înaintea moaștelor și a sfinților și că întreaga noastră viață este un pelerinaj. Cu toții călătorim și suntem pelerini pe acest pământ ca să ajungem în Ceruri și pe acest drum întâlnim multe piedici, multe neînțelegeri și multe greutăți și boli și neputințe personale, dar în acest pelerinaj al nostru ne stau întotdeauna în ajutor sfinții și astăzi Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În perioada 12-15 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează o vizită canonică în Arhiepiscopia Iașilor, însoțit de Preafericitul Părinte Hristofor, Mitropolitul ținuturilor Cehiei și Slovaciei, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…