Patriarhul României și-a început vizita canonică în Arhiepiscopia Râmnicului

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a ajuns în această după amiază la Râmnicu Vâlcea. Preafericirea Sa a fost întâmpinat la Catedrala arhiepiscopală din municipiu de Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Lovișteanul, dar și de oficialități locale și sute din credincioși din Râmnicu-Vâlcea îmbrăcați în costume naționale. În Catedrala arhiepiscopală a fost săvârșită o slujbă de Polihroniu de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei de Polihroniu, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului i-a adresat Patriarhului României un cuvânt de bun venit.

„Trăiesc cu emoție smerenia sufletească a bucuriei pe care ne-o oferiți la trecerea unui an de la momentele solemne al ridicării Eparhiei noastre la rangul de Arhiepiscopie, al ridicării smereniei mele în treapta de Arhiepiscop și al hirotoniei întru arhiereu a fratelui nostru întru Hristos, Preasfințitul Emilian Lovișteanul în slujirea de Episcop-vicar al acestei eparhii. Totodată, este o cinste deosebită această vizită pe care ne-o faceți cu prilejul sărbătoririi a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Ierarh Calinic, Episcopul Râmnicului și aniversarea a 40 de ani de slujire arhierească a smereniei mele”, a spus Înaltpreasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat, în cuvântul de răspuns, lucrarea misionară desfășurată, în Arhiepiscopia Râmnicului de ierarhi, preoți și credincioși.

„Această rodnicie spirituală a Arhiepiscopiei Râmnicului în timpul istoriei continuă și astăzi. Suntem bucuroși să vedem în fiecare an în diferite eparhii cât de mult se lucrează, cât de mult misiunii se împlinește și câtă bucurie au ierarhii, clerul și credincioșii atunci când înmulțesc darurile primite de la Dumnezeu. În mod deosebit anul acesta am dorit să subliniem și faptul că a fost programată prăznuirea a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Calinic de la Cernica, ocrotitor al acestei eparhii, împreună cu Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul care a fost și el aici arhipăstor la Râmnic, pentru că deși în mod deosebit nu se mai serbează întronizarea celor ce au trecut la Domnul, totuși, fiindcă simțim că sfinții sunt vii și noi îi considerăm ca și când sunt aici printre noi. Suntem bucuroși să revenim aici la Râmnic pentru că simțim prezența sfinților care au slujit de-a lungul timpului pentru păstrarea credinței ortodoxe și pentru promovarea culturii românești. Această vatră de spiritualitate românească și în același timp lumină pentru generațiile care vin este semnul binecuvântării lui Dumnezeu, semnul darurilor primite de la Dumnezeu, daruri însă care au fost cultivate cu tinerețea permanentă a Înaltpreasfinției Sale care a construit, a reparat, a prețuit în mod deosebit înaintașii, ceea ce înseamnă o mare virtute. Recunoștința este cea mai mare virtute ca exprimare a relațiilor dintre oameni. Recunoștința arătată lui Dumnezeu se numește Euharistie, Liturghie euharistică. Și recunoștința arătată oamenilor este o cinstire a luminii, harul lui Dumnezeu, lucrătoare în oameni”, a spus Preafericirea Sa.

Cei 40 de ani de vrednică arhierie ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Gherasim au fost evocați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

‘Trebuie să venim să arătăm mai întâi mulțumire lui Dumnezeu și să felicităm persoanele care în Biserică au slujit în vremuri diferite și uneori în vremuri grele Biserica lui Hristos timp de 40 de ani. Aceasta este o binecuvântare specială, deoarece nu orice arhiereu a ajuns să fie arhiereu timp de 40 de ani. Este un semn de binecuvântare și pentru persoana respectivă, dar și pentru Biserică. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim are 40 de ani de slujire arhierească anul acesta și parcă ieri a început lucrarea. A trecut foarte repede această perioadă de 40 de ani. Totdeauna timpul trece repede când îl umplem cu fapte bune’, a mai adăugat Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

În continuare, Patriarhul României a oferit daruri Înaltpreasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, iar credincioșilor prezenți a dăruit iconițe cu Sfântul Ioan Gură de Aur.

„Mulțumindu-vă pentru lucrare dorim să vă oferim o ediție nouă a Sfintei Evanghelii pentru că ați propovăduit și ați predicat pe marginea Sfintei Evanghelii foarte adesea și ne bucurăm că a adus roade Sfânta Evanghelie. De asemenea, vă oferim cartea aceasta care se numește ‘Autocefalia – Libertate și demnitate’. Într-adevăr, ați folosit libertatea pentru a zidi duhovnicește eparhia și a arăta demnitatea ei”, a spus Preafericirea Sa.

La rândul său, Arhiepiscopul Râmnicului a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o Icoană cu Maica Domnului nostru Iisus Hristos cu Pruncul, „spre ajutor și spre sfințire”, realizată în atelierele Mănăstirii Bistrița.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române efectuează, de astăzi, o vizită canonică în Arhiepiscopia Râmnicului, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Gherasim.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa va vizita Mănăstirea Arnota și va sfinți așezământului pastoral cultural Sfântul Calinic de la Cernica.

Comentarii Facebook


Știri recente