Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 29 august 2011, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. El este cunoscut în mod special pentru sfințenia vieții lui, pentru severitatea ascezei și râvna înflăcărată după dreptate și după cele cerești. A fost denumit de imnologii Bisericii „înger în trup” sau „înger omenesc”, iar în calendarul ortodox îi sunt închinate nu mai puțin de trei sărbători, fiind cea mai cinstită personalitate a Vechiului Testament.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură la Mănăstirea Sfânta Maria-Jercălăi din județul Prahova.
După cum ne informează Radio TRINITAS, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul Său, a evocat viața și învățăturile Sfântului Ioan Botezătorul: „Sfântul Ioan era un om al dreptății dumnezeiești în viața omului. El voia să îndrepteze o societate coruptă, lacomă, plină de patimi și de căderi omenești. El cu adevărat era iubit de popor pentru că poporul simțea în el că este prezent Duhul lui Dumnezeu. Sfântul Ioan deci reprezintă conștiința dreptății, a curăției vieții, a sfințeniei într-o lume decăzută, lumea păcatului, lumea degradării morale și spirituale. Și desigur, el avea mult curaj. Curajul lui venea din credință puternică, din postire multă, din rugăciune multă și din dorința de a împlini și a binevesti voia lui Dumnezeu”.
Totodată, Preafericirea Sa a arătat și de ce această zi este una de post: „Biserica a rânduit ca aceasta să fie o zi de post pentru că Sfântul Ioan Botezătorul a pătimit moarte întrucât patima lăcomiei, a desfrânării și a beției a întunecat mintea regelui Irod Antipa care l-a decapitat pe Sfântul Ioan Botezătorul la cererea Salomeei, fiica Irodiadei pe care Sfântul Ioan Botezătorul o critica, o judeca întrucât a devenit soția lui Irod Antipa și anume, ea fiind soția fratelui său Filip”.