Patriarhul României prezent la lansarea volumului „Semnificația trupului în Ortodoxie” al teologului francez Jean-Claude Larchet

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a avut loc în perioada 1-2 noiembrie Simpozionul Internațional „Crezul Niceo-Constantinopolitan-Istorie, teologie și spiritualitate”. Pe parcursul acestor două zile profesori de teologie din străinătate, dar și din țară au evidențiat importanța Crezului Ortodox în istoria creștinismului.

Evenimentul s-a încheiat astăzi, 2 noiembrie, prin lansarea volumului „Semnificația trupului în Ortodoxie”, scrisă de teologul francez Jean-Claude Larchet, la care a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul României și-a exprimat bucuria pentru faptul că autorul publică opere teologice.

„Suntem bucuroși că domnul Jean-Claude Larchet a acceptat să continue publicarea de cărți de teologie și spiritualitate în același timp și să prezinte Ortodoxia ca fiind o Biserică deodată veche și foarte actuală. Această prezentare a legăturii dintre suflet și trup, pe de o parte, și a legăturii omului integral suflet și trup cu Dumnezeu pe de altă parte, ne arată vocația ființei umane. Este într-adevăr o admirabilă prezentare în conexiuni teologice profunde”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai evidențiat și legătura dintre trup și suflet înainte, respectiv, după moarte, legătură care se identifică și în opera scriitorului francez.

„Sunt o mulțime de aspecte care ne cheamă la o aprofundare teologică. E vorba de un profetism al trupului înviat care ni se dă nouă în arvună. Părintele Stăniloae, când vorbește despre relația suflet-trup spune că dacă în lumea aceasta pământească se consideră că sufletul este în trup și la moartea fizică a omului iese din trup, dincolo din mormânt acum trupul este prezent în suflet și după moarte trupul omului material rămâne în mormânt. Dar forma lui, virtualitatea și spiritualitatea lui devin interioare sufletului. Și după cum în timpul vieții trupul a purtat sufletul în el, în ceruri sufletul poartă trupul interiorizat în el în forma aceasta înduhovnicită”, a mai adăugat Preafericirea Sa.

O scurtă prezentare a cărții a fost oferită, în deschidere, și de părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

„Este o lucrare teologică extrem de densă și imediat ce o deschidem ne dăm seama că autorul este un patrolog. Notele substanțiale arată o cunoaștere extraordinară a Sfinților Părinți, în special a Sfinților Părinți răsăriteni. În același timp, domnul profesor se manifestă și ca un dogmatist, pentru că dogma antropologică este foarte bine cunoscută în toate componentele ei”, a spus părintele prof. Ștefan Buchiu.

La rândul său, teologul Jean-Calude Larchet a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române pentru faptul că a venit la această lansare, dar și pentru prezentarea operei sale.

„Aș vrea să mulțumesc Preafericirii Voastre pentru că a venit până aici știind că timpul Său este foarte prețios, mulțumesc pentru frumoasa prezentare a cărții mele și îi mulțumesc mai ales pentru inițiativa de a traduce această carte la una din editurile Patriarhiei Române. Este foarte important că traducerea celorlalte cărți ale mele vor ocupa un spațiu bisericesc cu binecuvântarea Preafericirii Sale”, a spus autorul volumului „Semnificația trupului în Ortodoxie”.

Alături de cadre didactice, la lansare au fost prezenți și numeroși studenți.

Comentarii Facebook


Știri recente