Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ajuns la Istanbul încă de miercuri seară, fiind însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Părinții Consilieri patriarhali Michael Tița și Ștefan Ababei și de Părintele Diacon Mihai Mușat.
Sinaxa a început joi, 6 martie 2014, cu o slujbă de Te Deum, iar lucrările propriu-zise au fost deschise de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, care a evidențiat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri pentru a mărturisi unitatea credinței și pentru a răspunde problemelor societății contemporane. De asemenea, toți Întâistătătorii prezenți au adresat în plen cuvinte de salut. Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel s-a intitulat Sinaxa panortodoxă – eveniment spiritual reprezentativ, din care redăm un fragment:
„Sinaxa sau reuniunea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale nu este o instituție permanentă, ci un eveniment spiritual reprezentativ. Sinaxa primațială panortodoxă nu are un statut formal, nici atribuții exprimate canonico juridic. Ea nu este un Sinod Panortodox, ci o reprezentare panortodoxă a sinoadelor autocefale, pe care le prezidează întâistătătorii prezenți în Sinaxă.
Sinaxa panortodoxă are în prezent un rol consultativ și orientativ cu scopul de-a întări comuniunea sacramentală prin concelebrare euharistică, coresponsabilitatea pastorală prin dialog și cooperarea misionară prin acțiune, între Bisericile Ortodoxe Autocefale și în relația Ortodoxiei cu lumea de azi.
În prezent, este nevoie de mai multă consultare și cooperare între Bisericile Ortodoxe surori, în fața a trei mari provocări ale lumii de azi:
1.secularismul sau indiferentismul religios, care afectează negativ familia ortodoxă tradițională, parohia ortodoxă, mănăstirea ortodoxă și misiunea ortodoxă în societate;
2.fenomenul migrației, care generează noi probleme sociale și pastorale, mai ales când migrația este cauzată de război sau persecuții, cum se vede azi în Siria și în alte părți ale lumii.
3.criza economică și financiară, care ne cheamă la mai multă solidaritate cu oamenii săraci, bolnavi și singuri”.
În a doua zi a lucrărilor, vineri, 7 martie 2014, s-au prezentat propuneri pentru organizarea și buna desfășurare a Sfântului și Marelui Sinod Panortodox. La finalul zilei, delegațiile au participat, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de pe malul stâng al Bosforului, la slujba Acatistului Bunei Vestiri, oficiată de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi.
În a treia zi, sâmbătă, 8 martie 2014, Patriarhii și primații Bisericilor Ortodoxe au vizitat Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, unde se află și cimitirul în care sunt înmormântați mai mulți dintre patriarhii Constantinopolului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și delegația însoțitoare s-au rugat la mormintele foștilor patriarhi ecumenici care au avut legături importante cu țările române și cu Biserica Ortodoxă Română.
La finalul lucrărilor Sinaxei, sâmbătă seară, s-a semnat documentul care cuprinde concluziile întrunirii.
În Duminica Ortodoxiei, duminică, 9 martie 2014, Întâistătătorii au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Patriarhiei Ecumenice. Aceștia au slujit împreună, consfințind prin împărtășirea cu Sfintele Taine unitatea dogmatică și liturgică în numele căreia au semnat sâmbătă seara documentul final al Sinaxei.
La final a fost oficiat un Trisaghion pentru toți patriarhii ortodocși trecuți la cele veșnice de-a lungul timpului. Întâistătătorii au participat la tradiționala procesiune cu sfintele icoane organizată anual, în Duminica Ortodoxiei, la Patriarhia Ecumenică. Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în vechea cetate a Constantinpolului s-a încheiat duminică seară, atunci când Preafericirea Sa s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei ortodoxe române „Sfânta Paraschevi” din Istanbul. În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii noastre a amintit de sprijinul acordat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu românilor de aici. Biserica românilor din Istanbul a fost ctitorită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.
„Anul acesta este anul Sfinților Brâncoveni în Patriarhia Română și de aceea am oferit Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, o icoană cu Sfinții Brâncoveni ca semn de mulțumire pentru că ne oferă această posibilitate să avem aici pentru comunitatea Ortodoxă Română un loc de slujire liturgică. Sanctitatea Sa Bartolomeu este foarte generos și a înțeles importanța pastorației creștinilor ortodocși de alte etnii care se află în acest oraș, în Istanbul”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României i-a acordat, în semn de apreciere, Părintelui Vlad Sergiu, preotul comunității românești din Istanbul, medalia anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni și a Anului Euharistic în Patriarhia Română, precum și mai multe volume și cărți de cult apărute la Editurile Patriarhiei Române.
Ocrotită de „Sfânta Muceniță Paraschevi”, biserica se află pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”. O pisanie aflată pe latura de Est a lăcașului menționează restaurarea bisericii din temelie realizată cu ajutorul donației Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692.