Patriarhul României la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost prezent, astăzi, 21 aprilie 2014, în a Doua Zi de Paști, în mijlocul credincioșilor prezenți la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, unde a rostit un cuvânt de învățătură.

Cu acest prilej, Preafericirea Sa a anunțat la finalul Sfintei Liturghii faptul că hramul Învierea Domnului al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului va fi prăznuit de la anul în a Doua Zi de Paști.

„Această mutare este pentru a da mai multă importanță bisericii și pentru a avea o liturghie arhierească pe cât este cu putință în fiecare an întrucât acest Paraclis al Catedralei Mântuirii neamului are o semnificație deosebită. În mod voit i s-a dat hramul acesta ca să facă o legătură cu hramul Catedralei celei noi și anume, Înălțarea Domnului. Pentru a se arăta că Cel ce Se înalță la Ceruri este Hristos Cel răstignit și înviat s-a dat acestui Paraclis al viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului hramul Învierea Domnului„, a explicat Preafericirea Sa.

Ridicarea Paraclisului viitoarei Catedrale Patriarhale reprezintă o prima etapă a unei reparații istorice. Pe Dealul Arsenalului, locul unde se construiește Catedrala Mântuirii Neamului, au fost cinci lăcașuri ortodoxe, a mai spus Patriarhul României.

„În prima etapă, Bisericile răstignite prin demolare și translare au reînviat în această biserică construită în apropiere de locul în care au fost cele cinci biserici înainte de demolare și translare. Biserica mare, Catedrala, ea însăși va fi ca o lumânare de Înviere pentru cele cinci biserici care au fost demolate sau translate”.

Preafericirea Sa a vorbit și despre importanța existenței paraclisului în apropierea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica a fost construită în stil ștefanian în anul 2011, în numai trei luni.

„Acest Paraclis al Catedralei Mântuirii Neamului, deși este foarte tânăr, împlinește o slujire deosebită din punct de vedere misionar. El întreține conștiința că alături se află șantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională și contribuie la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Dacă ne uităm bine la lista eparhiilor care ajută lunar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului acest Paraclis a întrecut mai mult de 20 de eparhii, e pe locul al VII-lea sau al VIII-lea. Deci, cât o eparhie dintre cele care sunt mai darnice oferă acest Paraclis și aceasta pentru că există o viață liturgică intensă aici, dar și o prezență continuă a unor oameni cu suflet mare și cu mână darnică”.

Pe lângă bogata viață liturgică și duhovnicească de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, comunitatea de aici organizează frecvent acțiuni caritabile.

„Avem multe activități care oarecum întregesc activitățile liturgice și le dau o dimensiune socială cum ar fi programul de donare de sânge organizat cu multă dăruire de sine din inițiativa Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru și care arată că prin iubire jertfelnică noi construim și Biserica din suflete. De asemenea, această comunitate a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a organizat multe colecte de ajutorare a bătrânilor, săracilor, copiilor și a altor mănăstiri. Deci, este vorba aici de un Paraclis al Învierii care a devenit un laborator duhovnicesc, al învierii sufletului din moartea păcatului. Deci, multă spovedanie se practică aici și multă operă filantropică”, a mai arătat Patriarhul României.

„Am avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul nostru pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ne-a încurajat în continuare să fim alături devotați Bisericii, poporului”, a spus Arhim. Ciprian Grădinaru.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române pentru lăcașul de cult. iar pentru credincioși iconițe și Pastorala la praznicul Învierii Domnului.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului poartă hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente