Patriarhul României la Mănăstirea Ghighiu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit, astăzi, 26 mai 2012, paraclisul mănăstirii prahovene Ghighiu. Locașul de cult se află în cimitirul mănăstirii și îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Lazăr cel Înviat și pe Sfântul Ioan Evanghelistul.

În cuvântul de învățătură rostit după sfințirea paraclisului Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că bisericile de cimitir au și un rol de meditație asupra rostului vieții omului pe pământ.

„Dacă vizităm cimitire mari din orașe mari și citim pe cruci vedem adesea o mare înțelepciune pentru că pe cruce nu este spațiu mult de scris cum scriem pe hârtie, ci scrie lapidar, adică pe piatră, și înțelegem mai bine stând în această biserică și rugându-ne că biserica este laboratorul Învierii, locul în care ne pregătim pentru învierea sufletului din moartea păcatului și învierea trupului din stricăciunea morții. Este deosebit de important să vedem că sfințirea unei biserici aduce foarte multă binecuvântare celor care au participat la ea fiindcă harul Duhului Sfânt se revarsă asupra bisericii și ne aduce în minte prin Sfintele Evanghelii ce este Biserica. Biserica este locul unde ceea ce se leagă pe pământ se leagă și în ceruri, ceea ce se dezleagă pe pământ se dezleagă și în ceruri. Este locul în care primim iertarea păcatelor […] Biserica din cimitir este un loc de comuniune, nu numai de meditație sau de liniștire. Este un loc de comuniune, de rugăciune. Aici s-au făcut lucrări de consolidare a bisericii și aproape că a fost refăcută în întregime. Biserica a fost pictată și s-a organizat la demisolul acesteia un spațiu pentru a vedea capul celor care au fost înmormântați în cimitir ca un fel de meditație, ca un îndemn la a gândi mai mult ce înseamnă a trăi pe pământ și acest spațiu se numește osuar sau gropniță. Foarte mulți călugări și călugărițe de-a lungul timpului au știut că într-o zi vor veni aici și de aceea s-au obișnuit cu ideea de trecere, cu ideea de moarte ca trecere la viața cea veșnică încât cimitirul nu mai este un loc înspăimântător. În Iisus Hristos moartea a fost transformată în paște, în trecere spre viața veșnică și aceasta explică de ce în majoritatea cimitirelor bine organizate în care se află și pomi frumoși și alei frumoase lumea vine să se roage și vine cu speranța reîntâlnirii”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

După slujba de sfințire a paraclisului Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit și noile clopote ale mănăstirii Ghighiu, prilej cu care a explicat și utilitatea acestor obiecte de cult.

„Rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne păzească de tot răul și să ne cheme la priveghere duhovnicească, la rugăciune prin glasul clopotelor care cheamă pe cei vii la rugăciune, care plâng pe cei morți și care împrăștie fulgerele. Este glasul Domnului care ne cheamă la rugăciune”.

După slujba de târnosire, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii. La final, stareța și cei care au sprijinit la edificarea lăcașului de cult târnosit au primit din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române ordine și distincții de vrednicie. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit mănăstirii o cruce de binecuvântare și mai multe cărți de cult. Din partea obștii mănăstirii Ghighiu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o icoană cu chipul Sfântului Evanghelist Ioan.

Pe parcursul slujbei credincioșii au trecut, după tradiție, prin Altarul bisericii nou târnosite, au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

La demisolul bisericii nou sfințite există un osuar și tot aici au fost expuse icoanele care se aflau în vechiul lăcaș de cult.

Biserica sfințită astăzi este împărțită în pridvor închis, pronaos, naos și altar. Are o lungime de 14,5 m și lățimea de 5 m. Grosimea pereților este de aproximativ 0,50 m. Pronaosul este aproape pătrat, naosul este destul de spațios și este dreptunghiular. Biserica are o singură turlă închisă pe naos, care este de formă cilindrică și se sprijină pe o bază octogonală.

Mănăstirea Ghighiu este cunoscută credincioșilor mai ales pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul și pentru izvorul cu apă tămăduitoare. Icoana datează din secolul al XVI-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente