Patriarhul României la lansarea volumului Scrieri ale Sf. Antim Ivireanul

A fost lansat astăzi, 12 noiembrie 2011, volumul „Scrieri” al Sfântului Antim Ivireanul. Evenimentul a avut loc, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Capitală, după cum informează TRINITAS TV.

Patriarhul României a precizat, în cuvântul Său, contribuția Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la formarea poporului român.

„Suntem bucuroși când vedem că se exprimă recunoștință față de cei care au contribuit la formarea spirituală a poporului român și la formarea lui culturală. Recunoștința este virtutea cea mai mare a creștinului și a Bisericii întregi. De aceea, activitatea supremă a Bisericii este Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie euharistică, recunoscătoare sau mulțumitoare. Este deosebit de semnificativ faptul că Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, pe lângă faptul că este ctitor de limbă română bisericească și promotor al limbii literare românești este și un mare păstor de suflete. Este un dascăl al pocăinței și un dascăl învățător și făptuitor al milosteniei”.

Lucrarea a fost coordonată de Părintele Arhimandrit Mihail Stanciu și de domnul Academician Gabriel Ștrempel.

Părintele Arhimandrit Mihail Stanciu a menționat faptul că „aceste scrieri ale Sfântului Antim Ivireanul sunt mai puțin cunoscute creștinilor din țara noastră, dar ele sunt foarte frumoase, bune și de folos pentru sufletul nostru. Sfântul Antim a realizat în scrierile sale o sinteză a învățăturii ortodoxe așa cum nu prea găsim în corespondenții lui din toată lumea ortodoxă”.

Domnul Academician Gabriel Ștrempel a spus cu prilejul acestui eveniment: „bucuria mea este cu atât mai mare astăzi cu cât pentru prima dată opera Sfântului Antim este difuzată în două ipostaze. Prima dată Didahiile și separat Scrierile celelalte zise mai mărunte ale Sfântului care se dovedesc totuși deosebit de interesante și bine structurate”.

La eveniment au participat profesori universitari, care au cercetat viața și activitatea mitropolitului martir Antim Ivireanul.

Cartea, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române, este a doua reeditare din opera mitropolitului martir, după „Didahii”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…