Patriarhul României la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a serbat, astăzi, 13 noiembrie 2012, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului. Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat în mijlocul sutelor de credincioși care au participat la sărbătoarea lăcașului de cult și a rostit un cuvânt de învățătură.

Credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie s-au putut închina și la un fragment din moaștele Sfântului Ioan Hrisostom, acestea fiind așezate într-un baldachin, în apropierea paraclisului.

„Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne în memoria vie a Bisericii pentru calitățile sale deosebite pe mai multe planuri. Deși, a păstorit șapte ani totuși a lucrat foarte mult ca Arhiepiscop al Constantinopolului. Mai întâi de toate Sfântul Ioan Gură de Aur este un mare dascăl al Sfintei Scripturi, un bun cunoscător al Sfintei Scripturi și un profund tâlcuitor al ei. A tâlcuit Sfânta Scriptură începând cu Cartea Facerii ajungând să tâlcuiască Evangheliile după Sfântul Evanghelist Matei și după Sfântul Evanghelist Ioan. A tâlcuit cele 14 Epistole ale Sfântului Apostol Pavel pe care îl prețuia foarte mult încât am putea spune că toată predica lui este bazată pe citate din Sfânta Scriptură, dar și pe o interpretare profundă, o interpretare făcută cu scopul de a aduce pe creștini la viața sfântă în Hristos. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur poate fi considerat ca un tâlcuitor al Sfintei Scripturi în care se află Cuvântul Vieții, Apa cea Vie a Duhului Sfânt. El zice în această privință: Dacă ai fost la biserică, când te întorci acasă să spui celor din casa ta care nu au fost la biserică ce s-a citit din Evanghelia zilei respective, să explici celor din casă ceea ce ai primit din Sfânta Scriptură prin ascultarea textelor din Sfânta Scriptură în timpul slujbelor și prin predica pe care a rostit-o preotul”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă și astăzi să cunoaștem Sfânta Scriptură și mai ales să cunoaștem Sfânta Scriptură prezentă în slujbele noastre, a spus Patriarhul României, arătând că: „Există 124 de referințe din Vechiul Testament și 98 de referințe din Noul Testament în textul Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur. Acest lucru înseamnă că aproape 90% din textul Sfintei Liturghii este țesut din texte sau referiri din Sfânta Scriptură. Toate cărțile noastre de cult ortodoxe sunt bazate pe Sfânta Scriptură interpretate de Sfinții Părinți ai Bisericii. Toate fac referire la lucrarea lui Dumnezeu săvârșită în istoria mântuirii ca temelie pentru cererea noastră de a primi ajutor și acum așa cum a dăruit El ajutor altă dată. Deci, avem chemarea de la Sfântul Ioan Gură de Aur să ascultăm cu atenție Sfânta Evanghelie, Psalmii, Paremiile și tot ceea ce este hrană pentru suflet în slujbele Bisericii, dar și citirea Sfintei Scripturi, mai ales citirea Noului Testament în timpul Postului Sfintelor Paști și în timpul Postului Crăciunului”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un mare dascăl al pocăinței și un mare păstor de suflete: „Se spune că Episcopul Anfilie care trăia mult scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur a dorit să știe în care ceată a sfinților este el, în ceata monahilor, în ceata episcopilor sau în ceata predicatorilor. Îngerul i s-a arătat și i-a spus: Uite, mergi și vezi toate cetele. Episcopul Anfilie a văzut, dar nu l-a zărit pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Atunci, mâhnit a întrebat: De ce nu l-am văzut? Îngerul i-a răspuns: Cât ești în trup nu poți vedea locul în care se află el, pentru că el se află în slava Preasfintei Treimi, împreună cu heruvimii și serafimii, întrucât a fost dascăl al pocăinței. A chemat lumea la îndreptarea vieții, la lepădarea de păcate și urmarea căii sfințeniei. Deci, Sfântul Ioan Gură de Aur ca dascăl al pocăinței este mare recuperator de suflete rătăcite și ridicător al celor căzuți și vindecător al celor răniți de păcate și patimi. El spune: Ai căzut o dată, ai căzut a doua oară, ai păcătuit a zecea și a mia oară, aleargă la Biserică, plângeți păcatul și cere iertare pentru că Biserica este spital, nu este tribunal”, a mai spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României a oferit ca semn de prețuire pentru lucrarea misionară a paraclisului patriarhal mai multe cărți liturgice și de folos duhovnicesc, iar celor prezenți le-a oferit o iconiță cu chipul Sf. Ioan Gură de Aur.

De asemenea, Preafericirea Sa a primit o bederniță, o icoană cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur, dar și un buchet de flori.

Biserica a fost sfințită cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, luni, 24 octombrie 2011, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi români și străini. Stă sub ocrotirea Învierii Domnului, Icoanei Maicii Domnului – Prodromița și Sfântului Ioan Gură de Aur.

Comentarii Facebook


Știri recente