Patriarhul României la hramul Mănăstirii Techirghiol

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a fost prezent vineri, 27 iulie 2012, la hramul mănăstirii Sfânta Maria – Techirghiol, stavropighie patriarhală.

În cuvântul de învățătură rostit, Patriarhul României a arătat că Sfântul Mare Mucenic Pantelimon reprezintă un model de milostenie și bunătate pentru toți cei aflați în suferință.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai evidențiat și importanța rugăciunii săvârșită pentru cei bolnavi: ‘Ne rugăm astăzi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ca să ne ocrotească, să ne dăruiască sănătate, să ne ajute să ne vindecăm de boli sufletești și trupești și în același timp să ne ajute să fim milostivi pentru că numele lui conține virtutea milostivirii. Cel întru totul milostiv să ne ajute să fim și noi milostivi și să putem ajuta pe cei săraci, bolnavi și suferinzi cu rugăciunea, cu o vorbă bună, cu o bucată de pâine, cu un bănuț pentru un medicament. Este mare nevoie să ne gândim și la cei care suferă. Dacă noi suntem sănătoși atunci să mulțumim lui Dumnezeu pentru sănătate și în același timp să ne rugăm și pentru sănătatea celor din jurul nostru. Dacă ajutăm pe cei bolnavi, îi vizităm, arătăm milostivire față de ei așa cum a arătat Sfântul Pantelimon, atunci simțim și noi bucuria prezenței lui Hristos Cel Milostiv în viața noastră și devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos față de semenii noștri’, informează Radio TRINITAS.

La finalul slujbei de la hramul Mănăstirii „Sfânta Maria” – Techirghiol, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit o icoană a Sfântului Pantelimon realizată din mozaic.

„Sfântul Pantelimon este un sfânt vindecător, ocrotitor, tămăduitor de boli sufletești și trupești, de aceea a fost ales ocrotitor al bazei de tratament din mănăstirea Sf. Maria Techirghiol și astăzi, făcând pomenirea lui, ne-am gândit că este bine ca în fața statuii lui, numită aici La Izvor, să așezăm o icoană ortodoxă din mozaic, care rezistă la intemperiile vremii, la ploaie, la frig, astfel ca toți credincioșii ortodocși să nu mai sărute statuia sfântului pentru că nu se află în tradiția noastră practica această a cinstirii statuilor sfinților, ci icoanelor”, a precizat Părintele Patriarh.

Sfântul Pantelimon este și ocrotitorul Bazei de tratament din cadrul Centrului social pastoral „Sfânta Maria” – Techirghiol.

„O mulțime de oameni care vin aici la baza de tratament Sf. Pantelimon din Mănăstirea Sf. Maria Techirghiol simt că Sfântul le ajută. Și el tot așa lucra, pe lângă știința medicală folosea și știința duhovnicească a rugăciunii, deci așa cum el tămăduia, nu numai prin știința medicală, ci și prin rugăciune, tot așa în această bază de tratament a Patriarhiei Române din Mănăstirea Techirghiol – Stavropighie Patriarhală- se îmbină știința medicală cu rugăciunea, cu spovedania, cu împărtășirea, cu Sf. Maslu pentru că anul acesta în mod deosebit săvârșim mai intens slujba Sfintei Taine a Sfântului Maslu, sau a ungerii bolnavilor”, a mai spus Preafericirea Sa potrivit TRINITAS TV.

Așezată aproape de malul Mării Negre, în stațiunea balneară Techirghiol, Mănăstirea ‘Sfânta Maria’ își are începutul în anul 1928, când patriarhul Miron Cristea a cumpărat aici o casă cu 16 camere. Mai târziu, în 1951, a fost adusă aici o bisericuță de lemn de la stâna regală din Sinaia, luând ființă un schit de maici. După mai mute extinderi s-a amenajat o bază de tratament balnear, sub ocrotirea Sfântului Pantelimon, care în prezent funcționează în cadrul Centrului social-pastoral ‘Sfânta Maria’. Baza de tratament „Sfântul Pantelimon” din cadrul Centrului Social-Pastoral „Sfânta Maria” a fost deschisă în anul 2000, fiind dotată și modernizată între anii 2007 – 2009 cu aparatură medicală de ultimă generație și deservită de personal medical calificat. Principalele elemente folosite în tratarea pacienților sunt apa sărată și nămolul terapeutic extrase din lacul Techirghiol.

În 2003 a început construcția noii biserici de zid cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, iar în anul 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a târnosit paraclisul cu hramul ‘Sf. Pantelimon’ de la demisolul noii biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente