Credincioșii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc, astăzi, 14 septembrie 2011, Înălțarea Sfintei Cruci. Cu acest prilej Mănăstirea Caraiman din județul Prahova și-a sărbătorit hramul. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe o scenă special amenajată în apropierea bisericii mănăstirii.
După cum ne informează Radio TRINITAS, în cuvântul Său de învățătură, Preafericirea Sa a evidențiat necesitatea asumării Crucii de fiecare credincios în parte: „Crucea interiorizată în viața noastră înseamnă o luptă permanentă cu răstignirea egoismului din noi. Cu răstignirea patimilor, violenței, lăcomiei, tuturor patimilor posesive, răstignim în noi toate patimile egoiste pentru ca să eliberăm iubirea adevărată, iubirea jertfelnică, iubirea care se dăruiește altora. Epoca noastră este marcată de un individualism foarte puternic. Fiecare se gândește numai la sine. Chiar și în familie nu mai există suficientă iubire smerită și jertfelnică. Nu mai există adânca armonie între părinți și copii, între copii și părinți pentru că iubirea aceasta posesivă, egoistă care caută imediat plăcerea, reușita, succesul imediat cu orice preț dezumanizează oamenii. Iubirea însă pe care noi o cultivăm prin post, prin rugăciune, prin milostenie, prin participarea la slujbele Bisericii unde ne întâlnim cu iubirea milostivă și smerită a lui Hristos Care schimbă iubirea noastră lacomă în iubire darnică”.
De asemenea, Patriarhul României a subliniat faptul că investiția în educația creștină reprezintă o investiție pe termen lung și etern, deoarece se pregătesc pentru viață generații întregi: „Nimic nu este mai de preț, nicio investiție nu este mai mare în lumea aceasta decât educația creștină, că formăm prin educație creștină nu numai cetățeni ai patriei românești, ai României, ci și cetățeni ai Raiului, copiii crescuți în credință, părinții lor care au păstrat credința. Când vor trece din lumea aceasta în cealaltă vor fi fericiți pentru că dacă L-au iubit pe Dumnezeu în lumea aceasta Îl vor iubi în veșnicie. De aceea, investiția cea mai mare este creșterea copiilor în credință. Cea mai mare bogăție este legătura omului cu Dumnezeu cel nemuritor, cel milostiv, cel iertător, cel dătător de viață. Educația creștină este investiție pe termen lung și pe termen etern sau veșnic. Felicităm pe părinții care cresc copii în așa fel încât să aibă cine să-i pomenească mai târziu, să se roage pentru ei”.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei va veni în țara noastră la hramul Catedralei Patriarhale: „Dorim ca atunci când vine de la aeroport Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Mântuitorul la Apostolat, pentru că el l-a chemat apoi pe Petru, pe fratele său, mai întâi să mergem la locul unde se zidește noua Catedrală cu hramul Sfântul Apostol Andrei, să facem înconjurul fundațiilor și apoi să ne întoarcem la Patriarhie și acolo vor fi depuse și moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena ca moaște care primesc pe Sfântul Apostol Andrei, cel care a predicat Evanghelia lui Hristos în Dobrogea și este încreștinătorul poporului român, de la el a început încreștinarea sau creștinarea poporului român. Iar după aceea toți membrii Sfântului Sinod vor merge în procesiune la Sibiu unde vom face proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna”.
La Sărbătoarea de astăzi au participat numeroși credincioși.