Patriarhul României la hramul Mănăstirii Antim

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat astăzi, 27 septembrie la hramul Mănăstirii Antim din Capitală. Cu ocazia sărbătorii Sfântului Antim Ivireanul ctitoria sa din București s-a aflat în zi de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, în cuvântul său de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh a evocat personalitatea Sfântului Antim Ivireanul subliniind faptul că viața sa a fost plină de osteneli, o viață plină de rugăciune și de muncă neîncetată în folosul Bisericii și mântuirii credincioșilor pe care i-a păstorit: „El este un ierarh misionar și martir. A fost misionar în înțelesul că a răspândit cuvântul lui Dumnezeu prin tot ce a tipărit, prin cele 65 de cărți tipărite în diferite limbi, în limba greacă, slavonă, arabă și în limba română. Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în Georgia pe la anul 1650 și a pătimit moarte martirică în 1716. Acest georgian, diferit de neamul românesc, s-a identificat atât de mult ca păstor duhovnicesc al românilor cu simțirea și gândirea românească încât nu numai că a învățat bine limba română, dar a și contribuit la introducerea limbii române în forma definitivă în cărțile de cult. Unele tropare și unele rugăciuni din Molitfelnic și din Liturghier sunt formulate de Sfântul Antim și au rămas întocmai până astăzi”

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că Sfântul Antim este o lumină peste veacuri pentru noi nu numai prin lucrarea sa misionară ci și prin viața sa jertfelnică.

La final,Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oferit o serie de distincții celor care s-au remarcat în activități legate de personalitatea și opera Sfântului Antim, informează ‘Ziarul Lumina’. Astfel, fostul stareț al mănăstirii, arhimandritul Mihail Stanciu împreună cu directorul Bibliotecii Academiei Române, academicianul Gabriel Ștrempel au primit ordinul sfinții Împărați Constantin și Elena pentru efortul pe care l-au depus pentru a publica volumul „Didahiile Sfântului Antim Ivireanul.

Comentarii Facebook


Știri recente