Patriarhul României la hramul Bisericii Sfântul Anton- Curtea Veche

Biserica Domnească – Paraclis Patriarhal – Sfântul Anton – Curtea Veche din Capitală își sărbătorește, în fiecare an la 17 ianuarie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Antonie cel Mare, a cărui icoană făcătoare de minuni se află în acest sfânt lăcaș. Cu ocazia celui de-al doilea hram al celei mai vechi biserici din București, marți 17 ianuarie 2012, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Sărbătoarea hramului va începe încă de astăzi, 16 ianuarie, când, începând cu ora 16:00 va avea loc o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare din biserica Sfântul Anton – Curtea Veche până la locul unde s-a aflat biserica Sf. Anton ce a ars în incendiul de la 1847. Aici, se va oficia Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, apoi se va merge în procesiune înapoi la Biserica Domnească de la Curtea Veche, unde, în curtea bisericii va fi așezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Sărbătoarea hramului va continua cu oficierea Slujbei Vecerniei unită cu Litia, începând cu ora 17:30.

Marți, 17 ianuarie, la biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, începând cu ora 07:30 se va oficia Slujba Acatistului Sfântului Antonie cel Mare, apoi va fi oficiată Slujba Utreniei începând cu ora 08:00, slujbă care va fi urmată de Sfânta Liturghie, începând cu ora 09:30.

Sfântul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars în întregime. Biserica are și un muzeu parohial care deține o icoană cu Sfânta Treime la Stejarul Mamvri de la 1715, realizată în timpul domnitorului Ștefan Cantacuzino, care face parte din catapeteasma veche a bisericii. De asemenea, mai există în muzeul bisericii o anaforniță dăruită bisericii de Sfântul Constantin Brâncoveanu, precum și alte obiecte de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și din întreg secolul al XIX-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente