Patriarhul României la Hramul Bisericii Domnești de la Curtea Veche

Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal – îmbracă în aceste zile haine de sărbătoare cu ocazia cinstirii ocrotitorului acestui sfânt lăcaș, Sfântul Antonie cel Mare. Cu acest prilej, joi seara – la 16 ianuarie 2014- în mijlocul credincioșilor parohiei a fost prezent Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. După Slujba Vecerniei unită cu Litia, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat sutelor de credincioși prezenți cuvântul de învățătură intitulat Sfântul Antonie cel Mare – dascăl al pocăinței, al luptei și al biruinței duhovnicești.

Viața Sfântului Antonie cel Mare și unele scrieri atribuite lui ne arată chipul omului care prin pocăință, prin lupta cu păcatele, patimile și ispitele diavolești revine la starea sa naturală, așa cum a fost creat de Dumnezeu dintru început. Înțelepciunea deosebită și minunile săvârșite de Sfântul Antonie cel Mare arată lucrarea harului lui Dumnezeu în oamenii înduhovniciți prin rugăciune, post și pocăință. Cel ce la început a fugit de lume și s-a retras în pustie a devenit mai târziu un învățător al multor monahi și mireni, oameni simpli sau membri ai familiei imperiale, care veneau la el în pustie”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit pentru Biserica Domnească o icoană reprezentând pe Sfinții Martiri Brâncoveni, dar și numeroase cărți liturgice și de folos duhovnicesc.

Priveghere de hram la biserica Sf. Antonie – Curtea Veche din București

În această seară, Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de Arhim. Paisie Teodorescu, Consilier Patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

Sărbătoarea hramului a început încă din această seară, la ora 16:30, cu procesiunea ce a purtat icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton ce a ars în incendiul din anul 1847. Acesta este al treilea an când se săvârșește această procesiune. Aici, s-a oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți și diaconi. La final, părintele Nicolae Dascălu, Coordonatorul Centrului de Presă BASILICA, a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți. După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare a fost așezată spre închinare.

Bucureștiul păstrează numeroase monumente de artă religioasă și medievală, printre care o serie de biserici și mănăstiri datând din secolul al XVI-lea, de când orașul a devenit reședință statornică a voievozilor munteni. Biserica de la Curtea Veche este una dintre aceste bijuterii arhitecturale. Între ctitorii Bisericii Domnești de la Curtea Veche – care are ca ocrotitor și pe Sfântul Antonie cel Mare – se află și Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a refăcut turnul-clopotniță al Bisericii Domnești, care a ars, fiind lovit de trăsnet, la 25 iunie 1691 și i-a pus și „ceasornic”.

Comentarii Facebook


Știri recente