Patriarhul României la Catedrala cu Lună din Oradea

Patriarhul României a fost întâmpinat astăzi, 18 septembrie, în jurul orei 11:00, la vechea Catedrală cu Lună din centrul municipiului Oradea, de sute de credincioși, informează Radio TRINITAS. Slujba de Te-Deum a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În continuare au fost rostite cuvântări cu prilejul aniversării a 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei.

Cu acest prilej Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradei, a urat bun venit Patriarhului României în „catedrala istorică a Oradiei, în Catedrala cu Lună” și a subliniat importanța evenimentelor aniversare: ‘Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei îmbracă, în aceste zile, haine de sărbătoare. Împlinim 90 de ani de când în străvechiul pământ al Bihorului, în Țara Crișurilor a fost restatornicită Eparhia Ortodoxă Romănă”.

După cuvântul de întâmpinare al Preasfințitul Sofronie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru primirea caldă și pentru atmosfera de rugăciune subliniind și importanța amplificării lucrării misionare din această zonă: „Am venit aici să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei Eparhii de-a lungul timpului și mai ales de la reînființarea ei în 1920. Să comemorăm pe cei care au fost vrednici slujitori ai ei și să cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a continua activitățile lăsate nouă ca moștenire și în același timp să amplificăm lucrarea misionară și pastorală din această parte a țării. […] Cine mulțumește lui Dumnezeu și semenilor pentru binele primit acela crește duhovnicește și mai primește daruri pe care le fructifică, cine nu mulțumește, scade, cade și decade din punct de vedere spiritual pentru că nu înțelege creșterea duhovnicească prin daruri primite și mulțumire exprimată.”

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a accentuat importanța slujbei de Te Deum arătând că această slujba de mulțumire are o semnificație deosebită pentru poporul român: Te Deum – „Pe Tine Dumnezeule Te lăudăm, Ție îți mulțumim”, acest cuvânt care derivă din limba latină a avut, are, și va avea totdeauna o semnificație deosebită pentru poporul român. Toate marile evenimente săvârșite pentru unitatea, libertate și demnitatea poporului român s-au făcut fiind precedate de o slujbă de Tedeum, de o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale și de invocare a ajutorului Său. Te Deum-ul a precedat Adunările Ad-hoc din Moldova și Țara Românească pentru unirea Principatelor, Te Deum-ul a precedat evenimentul mare din 1918, mai întâi s-a oficiat Sfânta Liturghie și Te Deum în Biserici și apoi s-a mers pe câmpia unde s-a proclamat unirea. Totdeauna Te Deum-ul înseamnă invocarea prezenței lui Dumnezeu în viața noastră și mulțumirea adusă lui Dumnezeu pentru Binefacerile Sale”.

Cu această ocazie Preafericirea Sa a oferit pentru Catedrala cu Lună o cruce de binecuvântare, „Biblia” în format mare, Ediția jubiliară a Sfântului Sinod din anul 2008, o carte în care este explicat Crezul Ortodox, o carte despre Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul-Părintele Erei Creștine, volumul „Lucrarea Bisericii în societate”, dar și ultimul număr al Revistei „Vestitorul Ortodoxiei”. Tuturor copiilor prezenți, dar și credincioșilor, Preafericirea Sa le-a dăruit iconițe.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a fost reînființată în 1920 printr-un decret emis de Regele Ferdinand.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel primește astăzi, 18 septembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Tot astăzi, de la ora 18.30, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române se va afla în mijlocul preoților și credincioșilor parohiei Sfântul Ierarh Nicolae, prima biserică parohială construită în Oradea după Marea Unire din 1918. Aici, Preafericirea Sa va binecuvânta și va lansa noul proiect social „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, inițiat de Centrul cultural-social al parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente