De la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, și ierarhii Sfântului Sinod s-au îndreptat către Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, sediul Vicariatului ortodox ucrainean din Sighet, unde Preafericirea Sa a fost întâmpinat de părintele vicar Ioan Pițura, precum și de mai multe grupuri de credincioși, veniți în procesiune alături de preoții lor, din comunele învecinate.
În cuvântul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că ortodocșii ucraineni din această zonă formează o comunitate vie: „Este o bucurie deosebită pentru noi să ne întâlnim cu această comunitate ortodoxă ucraineană din Sighetul Marmației care ne-a primit foarte frumos, cu multă bucurie și cu multă dorință de a ne întâlni. De asemenea, pentru noi este impresionant faptul că cei care ne-au primit nu sunt doar oameni în vârstă, ci și foarte mulți tineri. Ceea ce înseamnă că această comunitate a ucrainenilor ortodocși din România este o comunitate vie. Aici, la Sighetul Marmației dumneavoastră locuiți în România, dar sunteți aproape de Ucraina și în același timp aveți o misiune sfântă, aceea de a contribui la întărirea relațiilor frățești dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Ucraineană și între popoarele noastre. Noi suntem bucuroși că folosiți libertate pe care o aveți spre slava lui Dumnezeu și spre păstrarea Ortodoxiei și a valorilor ei perene. De asemenea, apreciem faptul că ați avut întotdeauna relații bune cu ierarhii noștri din Maramureș și din Banat și noi v-am considerat întotdeauna ca fiind ai noștri, respectându-vă identitatea etnică și, desigur, limba liturgică”, informează TRINITAS TV.
„Vizita de astăzi rămâne pentru noi o vie amintire, o pagină sfântă, pentru că ați binevoit să ne binecuvântați, să ne îndemnați, să ne împărtășiți cuvânt de îmbărbătare și de rugăciune”, a spus părintele vicar Ioan Pițura, după cum informează Ziarul Lumina.
La final, Patriarhul României a oferit ca semn de prețuire pentru Biserica ucraineană și pentru activitatea desfășurată, noua ediție a Sfintei Evanghelii cu icoane color, noul Liturghier, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite, în format portabil, precum și Slujba Sfântului Maslu.
Credincioșii ucraineni au făcut o procesiune pe străzile orașului cu steaguri, cu prapuri și au cântat pricesne în limba ucraineană.
Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost ridicată între anii 1791-1807 și aparține Vicariatului ortodox ucrainean din România.