Patriarhul României la aniversarea a 200 de ani de la construirea Mănăstirii Țigănești

În ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului, cu prilejul hramului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Mănăstirea Țigănești, județul Ilfov, unde a sfințit altarul de vară al mănăstirii și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. La eveniment au participat și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și numeroși preoți și diaconi, după cum informează Ziarul Lumina.

Sub privirile sutelor de credincioși care s-au alăturat viețuitoarelor mănăstirii pentru a sărbători hramul așezământului, precum și aniversarea a 200 de ani de la construirea mănăstirii, Patriarhul României a sfințit altarul de vară construit în curtea mănăstirii după care a săvârșit Sfânta Liturghie la același altar, pentru ca toți pelerinii prezenți să poată lua parte la slujbă. Au fost binecuvântate, de asemenea, și noul lumânărar al mănăstirii și fântânile recent reparate.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația pericopei evanghelice citite astăzi (Luca X, 38-42; XI, 27-28), precum și importanța cinstirii Maicii lui Dumnezeu. Preafericirea Sa a explicat că Mântuitorul, prezent în casa celor două surori, Marta și Maria, a apreciat-o pe cea de a doua pentru că stătea la picioarele Sale și îi asculta cuvintele. ‘Cât timp Marta pregătea prânzul sau cina și nu o deranja pe Maria, Mântuitorul a lăsat-o să își exprime în felul ei prețuirea față de El, dar când Marta a încercat să diminueze importanța ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, pe care Maria o arăta, Mântuitorul a corectat-o și i-a arătat că nu e nevoie numai de activitate pentru hrana trupului, ci în primul rând este nevoie de activitate pentru hrana sufletului, iar asta înseamnă ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu și privirea către Dumnezeu față către față’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

‘Întreg poporul credincios o fericește pe Maica Domnului’

Maria prezentată în Evanghelie este, asemenea Mariei, mama lui Iisus Hristos, un model de ascultare și de smerenie. ‘Atât de mult a ascultat Cuvântul lui Dumnezeu Fecioara Maria, încât l-a interiorizat și Cuvântul s-a sălășluit în ea, mai întâi prin ascultarea cuvintelor Sfintei Scripturi și mai apoi prin lucrarea Duhului Sfânt, prin zămislirea lui Dumnezeu-Cuvântul, ca om. Evanghelia de astăzi a fost rânduită de Biserică nu atât pentru coincidența de nume între Maria, sora Martei, și Maria, mama lui Iisus, ci pentru că o femeie din popor, când L-a auzit vorbind pe Iisus, a cinstit-o pe Maica Domnului, deși ea nu era de față. L-a auzit vorbind pe Iisus cu multă înțelepciune, iar femeia s-a gândit la fericirea mamei care are un Fiu atât de sfânt, de înțelept, de luminat și a fericit-o pe ea. Nu cunoaștem numele acestei femei din popor. În mod voit, Evangheliile nu au spus numele ei, pentru că ea reprezintă întreaga Biserică, întreg poporul credincios care o fericește pe Maica Domnului din neam în neam, din generație în generație. Vedem că femeia din popor arată tuturor ce atitudine trebuie să aibă față de Maica Domnului’, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Patriarhul României a subliniat că în ziua acestui praznic sărbătorim nu doar adormirea ei, cât și faptul că trupul ei a fost mutat la ceruri. La trei zile după punerea ei în mormânt s-a constatat că a fost ridicată la cer, rămânând în raclă doar veșmintele de înmormântare. ‘Se cuvenea ca trupul din care s-a Întrupat Dumnezeu-Cuvântul, Cel veșnic viu, să nu fie dat stricăciunii, ci să fie ridicat la cer de către Dumnezeu-Fiul’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a săvârșit slujba de hirotesie întru protosinghel a ieromonahului Calinic, duhovnicul Mănăstirii Țigănești, după care i-a oferit maicii starețe, stavrofora Eufimia, Ordinul ‘Constantin și Elena’, pentru tot efortul depus pentru lucrările de construcție și renovare de la Mănăstirea Țigănești. De asemenea, Patriarhul României a oferit mai multe ordine, distincții și diplome tuturor persoanelor implicate în lucrările desfășurate la mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente