Patriarhul României în Protoieria Ploiești

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se va afla sâmbătă, 26 mai 2012 și duminică, 27 mai 2012 în Protoieria Ploiești.

Sâmbătă, Patriarhul României va sfinți biserica „Învierea lui Lazăr și Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova.

„Biserica cimitirului Mănăstirii Ghighiu a fost construită în anii 1831-1832 în vremea starețului Silvestru Ieroschimonahul. În urma cutremurului din anul 1840 a fost grav avariată și apoi în timpul bombardamentelor aliate din anii 1943-1944. Patriarhul Justinian a reușit parțial să o refacă, apoi în anul 2009 a fost consolidată, acoperită, s-a făcut o turlă nouă, iar în ultimul timp s-a realizat pictura în tehnica fresco”, a declarat pentru TRINITAS TV pr. Arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Mănăstirea „Ghighiu” este cunoscută credincioșilor mai ales pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul și pentru izvorul cu apă tămăduitoare. Icoana datează din secolul al XVI-lea.

„În urma mai multor partenofanii Vasile Samaha. S-a adresat Patriarhului Justinian spunându-i că chipul Maicii Domnului din această veche icoană pictată pe lemn de santal i s-a arătat spunându-i să o ducă la o mănăstire din România, la Ghighiu. Ceea ce a și făcut, Patriarhul României a primit darul mai ales că la vremea respectivă, prin mari eforturi, în ciuda piedicilor regimului ostil bisericii care guverna atunci, Patriarhul a dorit să refacă mănăstirile eparhiei sale”, a spus pr. Arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Duminică, Preafericirea Sa va săvârși slujba de sfințire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Ploiești (cartierul Nuci).

„Pentru noi ca ploieșteni este o mare bucurie ca Întâistătătorul Bisericii Noastre să fie aici. Este pentru prima dată când va târnosi o biserică în Ploiești”, a spus părintele Ștefan Mușat, Protoieria Ploiești.

Construirea bisericii a fost realizată după proiectul arhitectului Tiberiu Cosambescu, între anii 2003-2010, cu ajutorul enoriașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…