Patriarhul României în Germania, la München

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, desfășoară în aceste zile o vizită canonică în Arhiepiscopia Ortodoxă Româna a Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Astăzi, 10 septembrie 2011, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu comunitatea românilor ortodocși din Munchen precum și cu numeroase oficialități bavareze.

În cursul serii de vineri 9 septembrie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat la aeroportul din Munchen de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române din Germania, formată din Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, de asemenea și de preoții de la parohiile din Munchen: pr. Mircea Basarab, Simeon Felecan și pr. Ciprian Burlăcioiu. De asemenea, s-au alăturat delegației și alți ierarhi ai Bisericii noastre sosiți la Munchen pentru evenimentele ce vor urma: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Macarie Episcopul Europei de Nord. La întâmpinarea delegației Bisericii Ortodoxe Române a fost prezent și cardinalul Reinhard Marx, Arhiepiscopul catolic de Freising și München, însoțit de numeroși clerici și consilieri din partea Arhiepiscopiei Catolice din Munchen. Astăzi s-au adăugat delegației și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, precum și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În această dimineață, după cum a relatat pentru Radio TRINITAS părintele diacon Teodor Gradinaciuc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o întrevedere cu cardinalul Reinhard Marx, la reședința acestuia. Cei doi au discutat despre relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică din Bavaria și despre buna colaborare care există deja, o colaborare manifestată în sprijinul pe care Biserica Catolică îl acordă Bisericii noastre prin oferirea de spații pentru rugăciune și de asemenea, prin alte mijloace.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o întrevedere cu Episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Johannes Friedrich în care au fost evidențiate legăturile comune dintre cele două Biserici.

Episcopul Johannes Friedrich a adresat un cuvânt de bun venit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, evidențiind dialogul dintre cele două Biserici.

„Mă bucur că legăturile dintre Biserica Evanghelică Luterană din Germania și Biserica Ortodoxă sunt foarte strânse și că există un dialog teologic foarte strâns și foarte bun între cele două Biserici și mă bucur că astăzi putem să continuăm acest dialog aici. Bine ați venit și vă dorim o ședere binecuvântată în mijlocul nostru”, a spus Episcopul Johannes Friedrich

Trebuie menționat că Biserica Evanghelică Luterană din Bavaria, prin Episcopul Johanes Friedrich și consilierul ecumenic Michael Martin au oferit Bisericii Ortodoxe Române o sumă consistentă pentru cumpărarea terenului din München, unde mâine, 11 septembrie 2011, Preafericirea Sa va sfinți locul pentru viitoarea biserică românească cu hramul cu hramurile Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

În cadrul întâlnirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria și onoarea de a fi fost invitați la sediul Bisericii din Bavaria mulțumind în același timp pentru contribuția pe care Biserica Evanghelică din Munchen a oferit-o Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania pentru cumpărarea terenului pe care va fi construită o biserică românească și un centru social.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit și pentru susținerea acordată studenților români în Germania.

„De asemenea, suntem bucuroși că aveți o bună cooperare cu comunitățile noastre ortodoxe românești și de asemenea suntem bucuroși că o mulțime de tineri au studiat de-a lungul timpului în Germania și au studiat în Facultăți de teologie catolice și evanghelice. Astăzi, majoritatea sunt profesori de teologie în cele 11 facultăți de teologie din România și trei departamente de teologie din cadrul altor facultăți. Ne aducem aminte cu bucurie de faptul că avem un dialog bilateral special între EKD (Biserica Evanghelică din Germania – n. r.)și Biserica Ortodoxă Română, și aceasta pentru că noi avem de mai multe secole în România o prezență luterană, în Transilvania”, a precizat Preafericirea Sa.

Tot astăzi, 10 septembrie 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în Vizită la Consulatul General al României de la Munchen. Aici a fost întâmpinat de doamna Brândușa Predescu, Consul General, domnul Michael Fembach, Viceconsul, responsabil cu relațiile culturale, educaționale și de presă și de domnul Cristian Mateescu, Consul pentru probleme economice.

„Pentru noi, Preafericirea Voastră și Înaltpreasfințiile voastre, faptul că suntem aici la Munchen și simțim permanent că avem sprijinul și călăuzirea duhovnicească, și nu numai, chiar și consultare mai lumească, a înalților ierarhi care reprezintă Biserica Ortodoxă aici în Germania, începând cu ÎPS Mitropolitul Serafim, continuând cu PS Episcop Vicar Sofian, este un lucru deosebit și ne simțim în activitatea noastră de zi cu zi mult întăriți”, a precizat consulul general, dna. Brândușa Predescu.

Întâlnirea a continuat apoi cu participarea delegației Bisericii Ortodoxe Române la vernisarea unei expoziții de arta decorativă de excepție.Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat necesitatea cultivării valorilor românești în diaspora românească.

„Descoperim o preocupare frumoasă de a pune în evidență valorile noastre artistice naționale și în același timp de a construi punți de legătură între România și Germania, mai ales că în Europa, în Uniunea Europeană, cea mai autentică și mai utilă contribuție a noastră este în domeniul culturii. Din acest punct de vedere cred că talentele noastre pot fi arătate și îmbogățite. Printr-o întâlnire dintre popoare se cunoaște mai bine propria identitate, dar și se descoperă noi punți de legătură de inspirație, încât libera circulație a valutei trebuie completată cu libera circulație a valorilor spirituale și culturale.

Totodată Preafericitul Părinte Patriarh, în cuvântul său, a evidențiat importanța educației creștine, ca și valoare care nu poate fi măsurată material.

„Arătăm că sunt și valori care nu pot fi cuantificate în valori materiale ca și educația de altfel, educația creștină este cea mai mare investiție pe termen mediu, pentru viața acesta pământească și pe termen etern, pentru că un bun creștin în viața aceasta va fi un drept și sfânt în fața lui Dumnezeu în eternitate”, a mărturisit Întăistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În cursul după-amiezii, Preafericirea Sa s-a întâlnit cu doamna Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavarez. Cu acest prilej, au fost discutate împreună cu autoritățile locale aspecte ale sprijinului constant acordat de acestea Mitropoliei Ortodoxe Române din Germania.

Doamna Barbara Stamm, președintele Parlamentului Bavarez, a urat bun venit Patriarhului României, exprimându-și bucuria acestei întâlniri și a subliniat bunele legături existente cu Biserica Ortodoxă Română.

„Încă odată vă spunem bine ați venit și mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ascultat rugăciunile și vă mulțumim pentru rugăciunile care le-ați făcut pentru noi”, a spus președintele Parlamentului Bavarez, doamna Barbara Stamm.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române și-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu președintele Parlamentului Bavarez, mulțumindu-i pentru sprijinul acordat și pentru activitatea social filantropică desfășurată în România de-a lungul timpului, numind activitatea aceasta drept un „apostolat laic”.

„Cred că nimeni din Germania nu a ajutat atât de mult România, mai ales copii cu disabilități, cât ați făcut-o dumneavoastră în peste 20 de ani. Aceasta este o lucrarea extraordinar de valoroasă într-o lume în care suferința nu este suficient de alinată și tratată. Deci, avem un exemplu deosebit de creștini laici foarte angajați, de aceea am numit această lucrare a dumneavoastră un fel de apostolat laic„.

Cu această ocazie, Preafericirea Sa a dăruit doamnei Barbara Stamm o icoană în semn de mulțumire pentru tot sprijinul acordat.

„Ca semn de recunoștință pentru toată activitatea domniei voastre trecute vă oferim această icoană a Maicii Domnului pentru că ați ajutat foarte mult copiii și ați devenit mamă spirituală pentru o mulțime de copii”, a precizat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente