Patriarhul României împreună cu participanții la Simpozionul interreligios, la Președintele României

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Domnul Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România și cei 12 rabini participanți la Simpozionul interreligios au fost primiți la Palatul Cotroceni de Excelența Sa, Dl. Traian Băsescu, Președintele României, după cum informează Ziarul Lumina.

„Pentru noi este o bucurie faptul că România este în atenția dumneavoastră și o vizitați iar unii dintre dumneavoastră destul de des. De asemenea, ne bucură mult că Biserica Ortodoxă Română e deschisă către contactul cu alte religii iar, în ceea ce mă privește, sunt unul dintre politicienii care nu pierd ocazia să spună că Bisericile și comunicarea între ele dobândesc un rol tot mai important în asigurarea păcii în lume. Adesea am constatat că sunt zone în care politicienii nu mai reușesc să găsească înțelegere între ei și, de aceea, cred că o resursă pe care omenirea, în ansamblul ei, o are este ecumenismul și comunicarea între Biserici. În ceea ce privește legătura noastră, a românilor, cu dumneavoastră este o veche tradiție, o veche înțelegere și mult respect”, a spus Președintele României.

În cadrul întrevederii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat principalele puncte discutate în cadrul simpozionului găzduit de Patriarhia Română: „Această întrunire ne-a arătat că evreii au o experiență foarte bogată și veche a diasporei, menținându-și identitatea de-a lungul timpului și în toate popoarele. Și noi românii avem o diasporă mai nouă – în ultimii zece ani aproape patru milioane de români au emigrat – și avem de învățat de la popoarele care au o experiență mai îndelungată de a-și păstra identitatea în diaspora. Ceea ce am constatat este că cel mai de admirat la diaspora evreiască este faptul că diaspora ajută foarte mult țara-mamă. Dacă românii noștri din diaspora ar ajuta România pe jumătate cât o face diaspora evreiască am avea un progres mai mare. Concluzia principală a fost că identitatea etnică și religioasă se menține cel mai bine mai ales prin comunitățile din diaspora”.

Preafericirea Sa a mai menționat că în cadrul simpozionului s-a vorbit și importanța pelerinajelor la Locurile Sfinte, subliniind faptul că anul trecut, în 2011, românii au fost într-un număr de două ori mai mare în Țara Sfântă decât în anul precedent. De asemenea, a mai anunțat că următorul simpozion iudeo-creștin va avea tema „Ierusalimul în psalmi”.

Comentarii Facebook


Știri recente