Patriarhul României împlinește astăzi 21 de ani de călugărie

Astăzi, 6 august 2008, se împlinesc 21 de ani de când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a depus voturile monahale. Evenimentul a avut loc în anul 1987, în paraclisul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” al Mănăstirii Sihăstria, din județul Neamț, iar la această slujbă au participat obștea mănăstirii, mulți credincioși, frații candidatului la monahism, dar și câțiva clerici, invitați ai acestuia de la București. L-a tuns în monahism starețul mănăstirii, arhimandritul Victorin Oanele, iar naș de călugărie i-a fost părintele Cleopa Ilie.

Data de 6 august a fost aleasă de vrednicul de pomenire, patriarhul României, Teoctist Arăpașu, atunci când, ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în Palatul mitropolitan de la Iași, l-a îndemnat pe tânărul teolog Dan Ilie Ciobotea să scrie sub ochii lui cererea de intrare în monahism. Data de 6 august avea o semnificație deosebită pentru arhiereul de atunci al Moldovei, căci, în ziua Schimbării la Față a Mântuitorului, cu 52 de ani înainte, tânărul frate Toader Arăpașu depusese el însuși voturile monahale la Mănăstirea Bistrița.

„Evenimentul propriu-zis s-a desfășurat la o oră târzie din ajunul Schimbării la Față. Părintele Cleopa i-a fost naș de călugărire, însoțindu-l pe tânărul Dan Ilie Ciobotea pe acest drum către altarul în fața căruia și-a făcut făgăduințele. După ce s-a închinat la toate icoanele și după ce a luat blagoslovenie de la starețul mănăstirii și iertare de la întreaga obște, îmbrăcat numai într-o cămașă albă, cu capul descoperit și în ciorapi albi – arătând starea de curățenie sufletească și trupească – a mers în spatele bisericii. Nașul de călugărie îl acoperă pe cel care vrea să devină monah cu o mantie largă, astfel încât el poate merge sub această mantie și în genunchi, fără să fie observat. Apoi, când s-au terminat cele trei cântări deosebite, care se cântă în timpul slujbei, candidatul la călugărie s-a răstignit cu fața în jos înaintea altarului, după care a purtat cu oficiantul dialogul acela cutremurător, păstrat de tradiția Bisericii noastre pentru astfel de momente. Dialogul cuprinde cele trei voturi pe care le face monahul, dar și câteva îndemnuri specifice”, ne-a declarat exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhim. Timotei Aioanei, pe atunci elev la Seminarul teologic „Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț, participant la slujba de călugărire a Patriarhului Daniel.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 180/ 6 august 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente