Patriarhul României: Femeia cananeeancă, dascăl al rugăciunii

În toate bisericile s-a citit astăzi, 6 februarie, în Duminica XVII-a după Rusalii, Evanghelia vindecării fiicei femeii Cananeence. Pericopa evanghelică de astăzi este plină de învățături duhovnicești. Ea ne arată lucrarea lui Dumnezeu acolo unde este credință puternică și că Dumnezeu poate găsi credință puternică acolo unde oamenii nu se așteaptă, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh în tâlcuirea pericopei evanghelice rânduită spre a fi citită ieri în Biserică.

Evanghelia ne arată că Mântuitorul a ieșit din hotarele țării sale natale, adică din Palestina, și a mers în teritoriile Tirului și Sidonului, două cetăți, porturi ce nu erau locuite de evrei. Deși spune că ‘nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel’, totuși, Mântuitorul iese din teritoriul Țării Sfinte pentru că voia să arate ucenicilor Săi că se poate găsi credință puternică și dincolo de hotarele poporului ales.

‘Părinții Bisericii au văzut în această ieșire din Țara Sfântă o prefigurare, o anticipare a faptului că Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos va fi binevestită și la neamuri păgâne, pentru că Dumnezeu vrea ca toate popoarele lumii să se poată mântui’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învățătură.

Pe de altă parte, a mai arătat Preafericirea Sa, Mântuitorul merge în acea direcție pentru că El, fiind atotștiutor, voia să ajute o femeie necăjită, o mamă îndurerată care avea o fiică chinuită de demon.

Scopul principal al acestei ieșiri este acela de a arăta că unii dintre păgâni sunt înclinați să creadă în Hristos mai ușor decât mulți dintre evrei. Astfel, această femeie care este de alt neam decât evreii devine un exemplu de credință puternică în afara poporului evreu.

Totodată, Preafericirea Sa a evidențiat modelul demn de urmat al femeii din Evanghelie.

„Învățăm de la femeia cananeancă, din cererile ei de ajutorare pentru vindecarea fiicei sale chinuite de demoni, iubirea milostivă față de cei ce se află în suferință. În mod surprinzător, femeia cananeancă nu zice: ‘Miluiește Doamne, Fiul lui David, pe fiica mea!’, ci ‘Miluiește-mă’, adică ‘Ai milă de mine’. Prin aceasta vedem că mama îndurerată și-a împropriat toată suferința fiicei, s-a identificat cu suferința fiicei sale și a devenit glasul suferinței tăcute a acestei fiice care nu mai putea să exprime durerea sa, fiind chinuită de demon și pierzând luciditatea minții. Astfel, Evanghelia de astăzi, a femeii cananeence, este o evanghelie a speranței, a credinței care izvorăște din suferință și a rugăciunii care izvorăște din iubire pentru semeni care este permanent luminată de smerenie, de răbdare și înțelepciune”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente