Patriarhul României, de două zile în ținuturile nemțene

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se află de două zile în zona mănăstirilor din județul Neamț, după cum informează și site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Luni seara, Părintele Patriarh a ajuns la Mănăstirea Sihăstria, unde a avut loc o slujbă de Te Deum. De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Preafericirea Sa, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de alți cinci arhierei ai Bisericii noastre a sfințit Biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Schitul Poiana lui Ioan al Mănăstirii Sihăstria. La Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” a Mănăstirii Sihăstria slujba Sfintei Liturghii, cu prilejul serbării hramului bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, alături de alți patru ierarhi din Sinodul Bisericii noastre. În cuvântul transmis credincioșilor, Părintele Patriarh a făcut referire la Catedrala din incinta Mănăstirii Sihăstria și la cea din curtea Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. „Ne aducem aminte cu multă bucurie de momentul sfințirii locurilor unde trebuia să se construiască Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” și Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” în care ne aflăm. Sfințirea locului pentru sfântul lăcaș din incinta seminarului de la Neamț a avut loc pe 5 august, iar cel pentru Catedrala Sihăstriei pe 7 august 1994. Acest lucru nu s-a mai întâlnit de noi niciodată. Iată cum Dumnezeu ne-a înștiințat atunci că cele două biserici se vor construi repede, vor fi mari și frumoase, împodobite ca niște mirese ale lui Hristos, Împăratul”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Biserica cu hramurile „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfântul Vasile cei Mare” din incinta Seminarului „Veniamin Costachi” de la Neamț a fost sfințită aseară de către Preafericitul Părinte Patriarh, alături de Înaltpreasfințitul Teofan, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhireu-Vicar al Episcopiei Romanului. Ritualul sfințirii a constat în ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu Agheazmă a sfântului lăcaș în exterior și interior.

Mâine, 10 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va fi prezent la Mănăstirea Durău, unde va sfinți Corpul B al Casei „Pelerinul” din cadrul Centrului Cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…