Patriarhul României – cinci zile în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a efectuat în perioada 13-17 octombrie o vizită canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei la invitația Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prilejuită de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Preafericitul Părinte Daniel a fost primit într-un cadru solemn la Catedrala mitropolitană din Iași, unde a avut loc o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, iar în seara de 13 octombrie a participat la concursul „Lăudați pe Domnul!”, ediția a III-a, faza mitropolitană. Momentul central al vizitei Patriarhului României în Moldova l-a constituit săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de 22 de ierarhi români și din Bisericile Ortodoxe surori. În cadrul evenimentului „Seara Valorilor”, organizat de Primăria Iași, Întâistătătorul Bisericii noastre a primit premiul „Ad honorem”.

Pe urmele ieroschimonahului Paisie

Un alt moment important a fost acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Părintelui Patriarh Daniel, în dimineața zilei de 15 octombrie. Preafericirea Sa a binecuvântat în aceeași zi începutul noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și a deschis lucrările Simpozionului internațional ‘Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române’. A urmat vizitarea noului sediu al librăriei „Doxologia” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a sediului SC Antibiotice SA din Iași.

Pe 16 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Slujba Parastasului pentru părintele ieroschimonah Paisie Olaru, care a fost urmat de un trisaghion la mormântul marelui duhovnic. Preafericirea Sa a participat apoi la simpozionul dedicat împlinirii a 20 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie, iar sâmbătă seara l-a vizitat pe Înaltpreasfințitul Eftimie, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Resfințirea Mănăstirii Golia

Duminică, 17 octombrie, Părintele Patriarh Daniel a resfințit împreună cu opt ierarhi Biserica ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Acoperământul Maicii Domnului’ a Mănăstirii Golia. Momentul resfințirii a fost urmat de Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în curtea sfântului lăcaș. În după-amiaza aceleiași zile, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Spitalul ‘Providența’ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a pus piatra de temelie pentru Biserica ‘Sfântul Maxim Mărturisitorul’ din Parohia Munteni-Copou din Iași și a sfințit pictura Capelei ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iași. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan un album cu fotografii de la toate slujbele și evenimentele la care Preafericirea Sa a participat.

Comentarii Facebook


Știri recente