Patriarhul României a vernisat Expoziția de icoane și cruci „Crezul Ortodox”

La Palatul Patriarhiei din Capitală a fost vernisată Expoziția de icoane și cruci „Crezul Ortodox”. Exponatele provin de la mai multe Mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și din colecția Patriarhiei Române. Sunt expuse, icoana Sfintei Treimi a pictorului Pârvu Mutu de la Mănăstirea Sinaia, icoane pe lemn și sticlă, cruci și cărți de cult din secolul al XVII-lea până la cele tipărite recent.

Expoziția a fost vernisată în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a subliniat că icoanele și crucile arată răspunsul omului la iubirea Preasfintei Treimi.

„Este o bucurie pentru noi să vedem cum într-o expoziție sunt concentrate expresii ale credinței, dar și ale bucuriei și ale frumuseții pe care o inspiră credința. Toate aceste icoane și toate aceste cruci lucrate liturgic și artistic, fie ca expresie a evlaviei credincioșilor, fie ca expresie artistică populară ne arată răspunsul omului la iubirea Preasfintei Treimi Care S-a arătat prin Iisus Hristos. Faptul că o mulțime de cruci poartă pe ele flori exprimate în sculptură, în filigran, în metal, lemn sau email arată că Sfânta Cruce este deodată semnul iubirii jertfelnice, dar și al bucuriei Învierii. Majoritatea crucilor prezentate aici arată adevărul pe care noi îl cântăm în fiecare duminică la Utrenie ‘prin cruce a venit bucurie'”, a spus Preafericirea Sa.

Evenimentul a fost organizat, cu prilejul sărbătorilor Sfântului Cuvios Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor, pentru a marca și din punct de vedere expozițional Anul Crezului Ortodox în Patriarhia Română, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu, de la Sectorul Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Române.

Expoziția „Crezul Ortodox” va fi deschisă pe toată perioada manifestărilor legate de pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Comentarii Facebook


Știri recente