Patriarhul României a sfințit pictura Bisericii „Sfântul Grigorie Palama” din București

Sute de credincioși din Capitală au participat astăzi, 31 octombrie, la sfințirea picturii Bisericii „Sfântul Grigorie Palama” din complexul universitar Politehnica, informează Radio TRINITAS. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Europei Centrale și de Nord, Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preafericirea Sa a vorbit celor prezenți despre importanța picturii în Bisericile Ortodoxe.

„Pictura unei Biserici Ortodoxe nu este o simplă podoabă estetică, ci ea are o funcție liturgică și anume, ea este veșmântul liturgic al spațiului sacru interior al Bisericii zidite în formă de Cruce. Fără nicio icoană nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. Chiar și când se săvârșește Sfânta Liturghie Ortodoxă în afara Bisericii este nevoie să fie cel puțin două icoane: Icoana Mântuitorului Iisus Hristos și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe. Când vedem o Biserică Ortodoxă vedem Cerul pe pământ, așa cum spune Patriarhul Gherman al Constantinopolului, că Biserica este Cerul pe pământ pentru ca pe pământeni să-i înalțe duhovnicește la Ceruri. Fiecare icoană, cu toate laolaltă, sunt mai întâi o mărturisire de credință, crednța noastră în Întruparea Fiului celui Veșnic al lui Dumnezeu, Fiul cel nevăzut, neapropiat sau inaccesibil, necuprins și mai presus de înțelegere. El se face cuprins, se face apropiat sau accesibil, se face om, ia chip de om pentru ca pe noi, oamenii, să ne îndumnezeiască prin har”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor și despre importanța sfințirii unui locaș de cult.

„Când noi sfințim Biserica și pictura ei cântăm ‘Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o’și se adaugă ‘și a sfințit sufletele noastre’. Sfințirea Bisericii are un scop precis: sfințirea credincioșilor care intră aici cu credință, evlavie și se roagă în această Biserică. De aceea, la sfârșit, după ce s-a sfințit pictura noi cu aceeași apă sfințită v-am binecuvântat pe dumneavoastră care sunteți Biserica cea vie într-un spațiu arhitectural sfințit numit și el Biserică. Deci, conținutul spațiului sacru, spațiului sfânt din ziduri este de fapt comunitatea care se roagă aici în formă de cruce, luând forma aceasta de cruce a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a amintit de necesitatea picturii bisericești, precum și a păstrării erminiei bizantine.

„Când se sfințește o Biserică cel puțin catapeteasma sau iconostasul trebuie să fie pictate. Altfel, avem de a face cu o Biserică calvinistă. Însă, o Biserică Ortodoxă nu este completă dacă nu are și pictură integrală. Biserica zidită și rămasă la zidurile albe din interior și doar având un iconostas sau catapeteasmă seamănă cu un preot îmbrăcat în stihar alb și purtând doar epitrahil, dar îi lipsește felonul. Sau seamănă cu un arhiereu care nu are sacosul. Astăzi, această Biserică a trăit bucuria sfințirii felonului sau sacosului, veșmântului principal, cel mai bogat al spațiului său”, a mai subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Dimineața, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Serafim împreună cu Preasfințiții Siluan și Varlaam, ca delegați ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Preasfințitul Serafim fiind și cel care a tâlcuit Evanghelia citită, a bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, informează ‘Ziarul Lumina’.

Înalt Preasfinția Sa a explicat că nici bogăția și nici sărăcia prin ele însele nu ne trimit sau ne scot din Rai ori iad, ci felul în care gestionăm cele două stări. A fi sărac nu înseamnă că ai garantat accesul în Împărăția cerurilor, la fel cum nici bogăția nu trimite în iad. Indiferent de starea în care ne aflăm, a explicat Înalt Preasfințitul Serafim, putem intra în Rai, bogatul făcând milostenie și ducând o viață aleasă, la fel cum și săracul intră având un comportament demn.

‘Dacă nu ajungem să ne raportăm mereu la Dumnezeu și să ducem o viață în Hristos, atunci nu vom avea pace și bucurie în suflet chiar dacă am moșteni lumea întreagă. Nimic nu câștigăm pentru că bogăția nu ne poate satisface setea de infinit, de Dumnezeu, sădită de El în sufletele noastre. Noi trebuie să lucrăm fiecare din noi la îmbunătățirea noastră spirituală. La despătimirea noastră, adică a tot ceea ce ne leagă în mod exagerat de lucrurile lumii acesteia’, a explicat IPS Serafim.

La final, cei doi preoți slujitori ai Paraclisului „Sfântul Grigorie Palama” au primit rangul de iconom stavrofor.

Preafericitul Părinte Patriarh a oferit o serie de diplome și ctitorilor, și binefăcătorilor bisericii. Astfel, a fost oferit Ordinul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ domnului Petre Badea, director al societății comerciale Aedificia Carpați și ctitor al bisericii. La rândul său, ctitorul a oferit Preafericitului Părinte Patriarh un tablou cu părintele Dumitru Stăniloae.

De asemenea, Patriarhul României a oferit Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ domnului Mihai Gabriel Ionescu, iar diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României’ părintelui profesor Constantin Coman, doamnei Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii, arhitectului Nicolae Vlădescu, și lui Ștefan Drăgulescu, Corneliu Berbente, Elisabeta Chiaburu, Costion Nicolescu, Rareș Tudorache, Radu Tudorache și Virgil Vlăiescu.

De asemenea, au primit distincții și pictorul Mihai Coman, cel care a pictat biserica, precum și avocatul Dragoș Cârnu, familia Dumitrescu și familia Șorlei.

La final, părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh și celorlalți ierarhi pentru binecuvântări și a oferit în dar câte o icoană a Sfântului Grigorie Palama.

Construcția bisericii „Sfântul Grigorie Palama” a început în anul 1996, sfințirea sa făcându-se la 26 noiembrie 1999, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, aflat în vizită în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente